Tylösandskonferensen 2012: Europa

Temat för årets Tylösandskonferens är Europas framtid. Den ekonomiska utvecklingen i Europa har skakat regeringar, företag och hela samhällen. Hur djup är Europas kris?  Suzanne Berger, Barry Eichengreen, Gøsta Esping Andersen m. fl.

2012-08-22 09:00:00 22 Aug

Tid & plats

Tylösandskonferensen 2012: Europa

Onsdagen den 22 augusti kl 09:00 - 21:00.

Kommer eurosamarbetet att hålla samman och hur påverkas Europasamarbetet när solidariteten inom unionen sätts på spel? Vi belyser vad som gjorde Europa framgångsrikt och vilka utmaningar som kontinenten nu står inför.
 
Möt några av världens främsta Europaexperter, politiska bedömare och företagsledare med bred erfarenhet av att manövrera i kristider. De ger sin syn på vart Europa är på väg, vilka förändringar som är att vänta och hur Europa ska navigera i den värld som är under framväxt.
 
I över 60 år har SNS varje sommar samlat omkring 200 företagsledare, toppolitiker, myndighetschefer och forskare till en heldagskonferens i det vackra Tylösand.

Bland de medverkande

Suzanne Berger är professor i statsvetenskap vid Massachusetts Institute of Technology och välkänd expert på hur länder, branscher och företag påverkas av globaliseringen. Hon är författare till böcker som How We Compete och Made in America. Berger kommer att tala om framtiden för industrin i Europa.
 
Angeles Bermudez-Svankvist är generaldirektör för Arbetsförmedlingen. I juni i år valdes hon till ordförande för den världsomspännande organisationen för arbetsmarknadsmyndigheter, Wapes (World Association of Public Employment Services).
 
Carl Bildt är Sveriges utrikesminister. Han var statsminister mellan 1991 och 1994 och under många år partiledare för Moderata samlingspartiet. Under 1990-talet hade Bildt flera internationella uppdrag, inte minst för freds- och återuppbyggnadsarbetet i före detta Jugoslavien.
 
Nicola Clase är Sveriges ambassadör i London. Hon har varit statssekreterare för EU- och utrikesfrågor i Statsrådsberedningen och utrikespolitisk rådgivare åt Moderaterna.
 
Barry Eichengreen är expert på internationella betalningssystem och känd för sina granskningar av världens finansiella system under avgörande epoker som på 1930-talet, återuppbyggnaden av världsekonomin efter andra världskriget och vår tids finansiella kris. Han kommer att tala om Europas ekonomi och eurons framtid. Barry Eichengreen är professor i nationalekonomi och statsvetenskap vid University of California, Berkeley.
 
Gøsta Esping-Andersen är professor i sociologi vid Universitat Pompeu Fabra i Barcelona och författare till The Three Worlds of Welfare Capitalism, som fått stor betydelse för forskningen om välfärdskapitalismen. Temat för hans anförande är Europas demografiska utveckling och framtiden för den Europiska välfärdsstaten. Esping-Andersen är ledamot av bland annat The British Academy.
 
Harry Flam är professor i internationell ekonomi vid Institutet för Internationell Ekonomi på Stockholms universitet och medverkade i EMU-utredningen på 1990-talet. Flam är ordförande i SNS vetenskapliga råd.
 
John Hassler är professor i ekonomi vid Institutet för Internationell Ekonomi på Stockholms universitet. Hassler ingår i EEAG, European Economic Advisory Group, som årligen ger en rapport om tillståndet i den europeiska ekonomin och som i år handlade om euron.
 
Cecilia Hermansson är chefekonom på Swedbank och ansvarig för Swedbanks ekonomiska sekretariat samt även verksam vid Centrum för Bank och Finans på KTH. Hon är ledamot av Industrins ekonomiska råd, styrelsen för den amerikanska ekonomorganisationen National Association for Business Economics och Dagens Industris skuggdirektion.
 
Jörgen Holmquist var tidigare generaldirektör på generaldirektoratet för Inre marknaden och rådgivare åt Europeiska kommissionens Task Force For Greece. Han är ordförande för European Corporate Governance Institute och International Standards Board for Accountants.
 
Ruth Jacoby är Sveriges ambassadör i Rom. Hon har varit ambassadör i Berlin och dessförinnan bland annat tjänstgjort vid FN-representationen i New York.
 
Cecilia Julin är Sveriges ambassadör i Madrid. Hon var tidigare presschef på UD och har bland annat tjänstgjort som ambassadör i Bratislava.  
 
Harald Kindermann är Tysklands ambassadör i Sverige. Han har tidigare haft ambassadörsposter i Riyadh, Sofia och Tel Aviv.  Kindermann är jur.dr och var tidigare verksam vid Tysklands Justitiedepartement.
 
Ulf Kristersson är Sveriges socialförsäkringsminister. Dessförinnan var han socialborgarråd i Stockholm och talesperson för Moderata Samlingspartiets social- och familjepolitik.
 
Gunnar Lund är ambassadör i Paris. Han har tidigare varit ambassadör i Washington, EU-ambassadör, biträdande finansminister samt statssekreterare i UD och i finansdepartementet. Gunnar Lund var Sveriges chefsförhandlare i regeringskonferenserna om Amsterdamfördraget och Nicefördraget.
 
Cecilia Malmström är Sveriges EU-kommissionär för inrikesfrågor och ansvarar för EU:s polissamarbete, gränskontroll, säkerhetsfrågor, asyl och migration. Hon har tidigare varit Europaminister och ledamot i Europaparlamentet. Malmström är fil. dr. i statskunskap vid Göteborgs universitet.
 
Bo Rothstein är professor i statsvetenskap vid ”The Quality of Government Institute”, Göteborgs universitet. Han är också huvudansvarig för det omfattande forskningsprogrammet ANTICORRP: Anticorruption Policies Revisited: Global Trends and European Responses to the Challenge of Corruption). Totalt deltar 21 forskargrupper i 16 europeiska länder.
 
Donald Storrie är forskningschef på EU:s arbetslivsinstitut, Eurofound, och expert på den europeiska arbetsmarknaden. Han är professor i ekonomi och har varit verksam på Handelshögskolan i Göteborg, Arbetsmarknadsdepartementet och Stockholms universitet.
 

Moderatorer

Zeinab Badawi är nyhetsankare på World News Today och leder regelbundet BBC:s intervju- och debattprogram HARDtalk och World Debate. I Sverige är hon känd som samtalsledare för TV-programmet ”Snillen spekulerar” där hon intervjuat Nobelpristagarna.
 
Ewa Hedlund var under 16 år Brysselkorrespondent för olika svenska dagstidningar och startade bland annat DN:s EU-bevakning. Hon har också arbetat som talesperson åt dåvarande kommissionär Margot Wallström. Ewa Hedlund arbetar idag som skribent och konsult om Europafrågor.
 
Mia Horn af Rantzien är vd för SNS och disputerad nationalekonom. Hon har länge arbetat inom Utrikesförvaltningen, bland annat som chefekonom hos biståndsministern, ambassadör och chef för Globalt ansvar, havsmiljöambassadör, ställföreträdande generaldirektör för Sida och Sveriges ambassadör till världshandelsorganisationen WTO.
 
Lars Jonung är professor i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan i Lund och ordförande i regeringens Finanspolitiska råd som har till uppgift att utvärdera och sprida kunskap om finanspolitiken. Han har tidigare bland annat varit rådgivare vid Generaldirektoratet för ekonomi och finans inom EU-kommissionen.
 

Praktisk information

Personlig inbjudan med separat anmälningslänk. Ett detaljerat program skickas ut till samtliga deltagare i början av augusti. Tid för konferensen är 09:00-17:00 med efterföljande middag. Övernattning den 22 augusti ingår.
För frågor om programmet, vänligen kontakta programchef Mia Chennell: mia.chennell@sns.se, 08-507 025 87.
För frågor om praktiska detaljer, vänligen kontakta koordinator Lotta Rand:lotta.rand@sns.se, 08-507 025 73.