Coronakrisen: Hur påverkas arbetsmarknaden?

Tid och plats

Fredag 3 april 2020, 10:00–11:00

Den globala ekonomin har tvärstannat till följd av de åtgärder som vidtagits för att hindra spridningen av coronaviruset. Vad kan göras för att undvika massarbetslöshet? Vad går att lära av tidigare kriser? Hur långt räcker krisåtgärderna från regeringen?

Många företag inom både tjänstesektorn och industrin har de senaste veckorna permitterat eller varslat stora mängder personal. Enligt nya siffror från Arbetsförmedlingen ligger varslen i dag på samma nivåer som under den akuta fasen av den globala finanskrisen 2008. Regeringen har redan sjösatt tre krispaket för att hålla ekonomin och sysselsättningen i gång. Åtgärder som bland annat innebär att staten tillfälligt tar över delar av kostnaderna för löner och även tillfälligt sänker arbetsgivaravgifterna.

Välkommen till ett webbinarium där forskare och Arbetsförmedlingen samtalar om hur krisen påverkar arbetsmarknaden. Även företrädare från Almega och LO deltar i samtalet.

Medverkande

Anders Forslund, professor i nationalekonomi och biträdande chef vid IFAU
Torbjörn Hållö, ekonom på LO
Stefan Koskinen, förbundsdirektör för Almega Tjänsteföretagen och chef för enheten Arbetsgivarsamverkan
Annika Sundén, analyschef Arbetsförmedlingen

Samtalet leds av Mikael Witterblad, chef över forskningsprogrammet på SNS.

Delta i samtalet

Deltagarna kan ställa frågor och göra inlägg muntligt genom att använda funktionen ”Raise Hand” och skriftligt genom att använda ”Q&A”. 1-2 timmar innan mötet kommer alla anmälda få ett mejl med en länk till webbinariet.

Anmälan

Mötet genomförs som ett webbinarium. Det är öppet för SNS medlemmar*, särskilt inbjudna och press och är kostnadsfritt. Anmäl dig via länken nedan.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Läs här hur SNS anpassar sin verksamhet på grund av coronaviruset.

Varmt välkomna!