Den offentliga sektorn omfattar idag drygt 60 procent av våra totala resurser och spelar följaktligen en utomordentligt stor roll för den svenska ekonomins tillstånd och utveckling. Likväl har det i huvudsak saknats lämpliga läromedel för akademisk och annan undervisning om den offentliga sektorns ekonomi.
Den offentliga sektorn är tänkt som en introduktion i ämnet för den grundläggande akademiska undervisningen. I sex kapitel analyseras och beskrivs de väsentliga delarna av den offentliga sektorn, nämligen staten och institutionerna, den offentliga sektorns långsiktiga utveckling, teorin för produktion och konsumtion av offentliga nyttigheter, skattesystemet, ATP och pensionssystemets ekonomi och socialförsäkringarnas roll . Därigenom ger boken en utförlig behandling av den offentliga sektorns viktigaste delar.
Boken är närmast avsedd för den grundläggande undervisningen i nationalekonomi och ekonomisk historia. Den är emellertid inte tekniskt upplagd och vänder sig därför också till en bredare läsekrets med allmänt intresse av svensk ekonomi.
Författare: Bo Södersten (red.), Jonas Agell, Christer Gunnarsson, Magnus Henrekson, Lars Hultkrantz och Lars Söderström.