Eldrivna fordon och elvägar – för en grönare transportsektor?

Fre 26 oktober 2018

Kan vi skapa grönare vägtransporter genom elektrifiering av fordon och vägar utan att transportkapaciteten försämras? Vilka möjligheter och begränsningar finns i den teknik som vi har tillgång till idag? Och hur ser framtiden på området ut?

Elektrifiering av fordonsflottan beskrivs ofta som ett alternativ för att minska utsläppen och skapa förutsättningar för grönare vägtransporter. För att detta ska bli möjligt krävs fler eldrivna fordon. Elbilar associeras idag främst med exklusiva personbilar, men användningsområdet kan vara långt större än så. Men det krävs möjligen också en ny infrastruktur kopplad till de eldrivna fordonen. Ett sätt att genomföra detta är genom så kallade elvägar, eller elvägssystem (ERS), där ström överförs till eldrivna fordon samtidigt som de körs.

Medverkar och presenterar sin forskning på området gör Stefan Tongur, senior forskare i elektromobilitet vid forskningsinstitutet RISE. Deltar gör även Sofia Lundberg, biträdande forskningsdirektör på Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI). Hon berättar om sina erfarenheter som projektledare för innovationsprojektet eRoadArlanda där just ERS-tekniken testas. Från näringslivet medverkar både Urban Wästljung från Scania och Martin Anderlind från företaget Northvolt som utvecklar batterier för elbilar. Även Björn Hasselgren från Trafikverket medverkar vid seminariet.

Frågan om elektrifieringen av fordonsflottan i Sverige är också en fråga som kommer att belysas i SNS kommande forskningsprojekt Hållbar samhällsbyggnad.

Medverkande

Martin Anderlind, försäljnings- och marknadschef, Northvolt
Björn Hasselgren, senior rådgivare inom transportinfrastruktur och finansiering, Trafikverket
Sofia Lundberg, biträdande forskningsdirektör, Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI)
Stefan Tongur, senior forskare i elektromobilitet, RISE
Urban Wästljung, senior rådgivare inom Public and Sustainability Affairs, Scania

Samtalet leds av Helena Stålnert, kommunikationsrådgivare, tidigare kommunikationsdirektör i SSAB och Saab och redaktionschef för SVT Aktuellt.

Anmälan och pris

Mötet är öppet för SNS medlemmar*, särskilt inbjudna och press. Avgiften är 395 kronor. Moms tillkommer och avgiften faktureras. Antalet platser är begränsat. Anmälan sker via formuläret nedan. Vid avanmälan efter den 24 oktober eller vid utebliven ankomst debiteras avgiften.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap

Varmt välkommen!