Knappt har bläcket hunnit torka på medlemskapsavtalen med Sverige, Finland och Österrike förrän en ny utvidgning av EU är aktuell, den här gången österut. Nyckelfrågan inför utvidgningen är det östeuropeiska jordbrukets konkurrenskraft och produktionspotential, i synnerhet på lång sikt. Det skulle bli mycket dyrt och problematiskt om EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP) började tillämpas i Östeuropa. Finns det andra, billigare och enklare lösningar?
I denna bok analyseras konsekvenserna för EU av en utvidgning österut och tänkbara former för en sådan utvidgning. Alternativen spänner från en tämligen begränsad utökning av de nuvarande samarbetsformerna (Europaavtalen) till fullt medlemskap utan några reservationer på jordbrukspolitikens område. Diskussionen måste föras mot bakgrund av den pågående privatiseringsprocessen i Östeuropa och omdaningen av
östeuropeisk jordbrukspolitik, där en begynnande protektionism börjar göra sig gällande. Man måste också väga in om Östeuropa, som det påstås, har komparativa fördelar på jordbrukets område.
Analysen omfattar elva länder i Central- och Östeuropa samt Baltikum. Tonvikten ligger på Polen, Slovakien, Tjeckien och Ungern, eftersom dessa är de mest troliga kandidaterna till EU-medlemskap på kort sikt.
Ewa Rabinowicz är docent i jordbruksekonomi vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och ledamot av Ekonomiska Rådet. Hon har medverkat i bl.a. EG-Konsekvensutredningen och Maktutredningen och är för närvarande ledamot av den jordbrukspolitiska kommittén KomiCAP:s expertgrupp. Ewa Rabinowicz är medförfattare till Åkerfällan, Europa och Sverige samt Mat till EG-pris? (SNS Förlag). Hon har också skrivit Världens jordbruk (Utrikespolitiska Institutet).