Den hälsoekonomiska forskningen har sedan introduktionen i Sverige under 1970-talet genomgått en snabb utveckling och etablerats som ett akademiskt ämnes- 0ch kunskapsområde. Forskningen inriktades inledningsvis mot frågor kring samhällsekonomiska utvärderingar av medicinska behandlingar. Under senare tid har ämnet även bidragit med underlag till diskussionerna om hur sjukvårdens framtida finansiering och organisation skall utformas.
Uppsatserna i den här boken behandlar delar av hälsoekonomin som är centrala för svensk hälso- och sjukvård. De visar hur hälsoekonomiska analyser kan tillämpas på de problem vi står inför.
Denna bok vänder sig till läsare med ett brett intresse av ämnet hälsoekonomi. Den kan med fördel även användas vid undervisning i kurser som hälsoekonomi, offentlig ekonomi samt hälso- och sjukvårdsadministration.
Boken är tillägnad professor Bengt Jönsson, ledande hälsoekonom som med sina insatser vid olika lärosäten starkt bidragit till hälsoekonomins utveckling i Sverige.
*
Per Carlsson och Clas Rehnberg (red); Fredrik Andersson, Håkan Brodin, Peter Garpenby, Kwame Gbesemete, Ulf Gerdtham, Magnus Johannesson, Dick Jonsson, Göran Karlsson, Lars-Åke Levin, Clas Rehnberg och Ingvar Westerberg.