Narkotikapolitik: Vad kan Sverige lära av Norge?

Webbinarium Fre 23 april 2021
Tid och plats

Fredag 23 april 2021, 13:00–14:00

Den höga narkotikarelaterade dödligheten i Sverige ses av många som ett misslyckande. Och behovet att utvärdera den nuvarande narkotikapolitiken har framförts från flera olika håll under de senaste åren. Forskare, polis och riksdagsledamöter ger sin syn på Norges reformförslag på området.

Norge väntas i närtid fatta beslut om att reformera sin narkotikalagstiftning, i riktning mot avkriminalisering av eget bruk och mindre innehav. Alf Butenschøn Skre presenterar huvuddragen i utredningen »Rusreform – fra straff till hjelp« som ligger till grund för reformförslaget.

Vid seminariet medverkar Karin Rågsjö, hälsopolitisk talesperson för Vänsterpartiet, och Johan Hultberg, ledamot (M) i socialutskottet. De ger sin syn på den svenska narkotikapolitiken, den norska reformen och vilka åtgärder som krävs för att nå nollvisionen för narkotikarelaterade dödsfall i den förnyade nationella ANDTS-strategin som regeringen nyligen överlämnade till riksdagen. I samtalet deltar även Björn Johnson, fil. dr i statsvetenskap och professor i socialt arbete, och Lennart Karlsson, kommissarie vid Polismyndigheten i Region Stockholm.

Medverkande

Alf Butenschøn Skre, sekreterare i Rusreformutvalget (2018–2019)

Johan Hultberg, ledamot (M) i riksdagens socialutskott

Björn Johnson, fil. dr i statsvetenskap och professor i socialt arbete vid Malmö universitet

Lennart Karlsson, kommissarie vid Polismyndigheten i Region Stockholm

Karin Rågsjö, ledamot (V) i riksdagens socialutskott och hälsopolitisk talesperson

Samtalet leds av Adrian Ekström, projektledare vid SNS.

Anmälan

Mötet kommer att genomföras som ett webbinarium i Zoom. Mötet är kostnadsfritt och öppet för alla. Anmäl dig via ”Anmäl dig här”-knappen. Vi kommer 1-2 timmar innan webbinariet äger rum att skicka en anmälningslänk.

Deltagarna kan ställa frågor och göra inlägg under mötet muntligt, genom funktionen ”Raise Hand”, eller skriftligt, genom ”Q&A”.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Läs här hur SNS anpassar sin verksamhet på grund av coronaviruset.

Välkommen att delta!