”Depressionen i den svenska ekonomin har inneburit en stor risk att en mycket lovande ekonomisk-politisk strategi nu skall komma i vanrykte. Mitt hopp är att denna bok skall kunna utgöra ett bidrag till en återupprättelse av normpolitiken: en stabil, förutsägbar och därför tillväxtbefrämjande ekonomisk politik, som undviker att skapa en inflationistisk grogrund för nya depressioner i framtiden.”
Så skriver professor Hans Tson Söderström i förordet till denna bok, som sammanställer ett och ett halvt decennium av argumentation för en bättre ekonomisk politik i Sverige. Här presenteras Konjunkturrådets huvudtankar bakom normpolitiken, dess tillämpning på stabilitet, tillväxt, fördelning och sysselsättning i ekonomin. Därefter behandlas de nya förutsättningarna för politiken som uppkommit genom det misslyckade kronförsvaret och den flytande växelkursen. Depressionerna i den finska och svenska ekonomin, deras orsaker och konsekvenser för den ekonomiska politiken analyseras också.
Analysen leder fram till en tydlig slutsats: ”Min tro på normpolitiken som ekonomiskpolitisk huvudstrategi är helt obruten. Men endast en dåre kan inbilla sig att det finns ekonomisk-politiska rekommendationer som kan äga giltighet alldeles oavsett under vilka ekonomiska förhållanden politiken bedrivs.”