Tid och plats
Onsdag 11 september 2024, 14:15–15:30
SNS, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm. Registrering med kaffe från kl.14:00.
Välfärdsbrottslighet har visat sig vara en viktig inkomstkälla för kriminella. Existerande sekretessregler kan många gånger vara ett hinder för att myndigheterna ska kunna förebygga, utreda och bekämpa brottslighet. Trots flera utredningar menar regeringen att det finns luckor i lagstiftningen som gör att ansvar när det kommer till kontroll och tillsyn faller mellan stolarna. För att komma åt bristerna har man därför tillsatt en ny utredning.
Syftet med utredningen är att ta fram regler så att myndigheterna kan utbyta information för att förebygga, upptäcka och ingripa mot fusk, felaktiga utbetalningar och brottslighet så effektivt som möjligt utan att samtidigt göra oproportionerliga intrång i den personliga integriteten.
Välkommen till en presentation av förslagen i utredningens delredovisning och ett samtal om hur informationsutbyte mellan myndigheter fungerar idag och hur behoven av ny eller förändrad lagstiftning ser ut.
Sekretess, informationsutbyte och personlig integritet är återkommande teman i SNS forskningsprojekt Brottslighet och samhälle och vi följer nu upp vad som hänt på området de senaste åren. Se även seminariet om informationsutbyte mellan myndigheter, kommuner och arbetslöshetskassor från 2022 och rapportlanseringen om tvångsmedel och personlig integritet från 2023.
Medverkande
Göran Lundahl, lagman vid Stockholms tingsrätt och särskild utredare för Utredningen om förbättrade möjligheter till informationsutbyte mellan myndigheter (Ju 2023:22). Utredningen delredovisas 30 augusti 2024 och ska slutredovisas i februari 2025.
Katrin Westling Palm, generaldirektör på Skatteverket
Samtalet leds av Emelie Lekebjer, senior projektledare på SNS.
Anmälan och pris
Mötet är kostnadsfritt och öppet för SNS medlemmar*, forskare, press och särskilt inbjudna. Deltagande sker på plats i SNS lokaler på Jakobsbergsgatan 18, Stockholm.
Anmäl dig via anmälningsknappen ovan.
Vid avanmälan efter den 10 september eller vid utebliven ankomst debiteras 395 kr ex. moms. Detta gäller även när seminariet är kostnadsfritt.
*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.
Välkommen!