SNS nya praktikanter: Vi lockas av att sprida forskningsresultat

Två nya samhällsintresserade praktikanter har börjat på SNS. Selma Falk och Linus Vesterman får under våren inblick i SNS verksamhet och följer varsitt forskningsprojekt som de även gör research inom. De jobbar också med kommunikation och hjälper till med praktiska uppgifter i samband med olika evenemang.

Linus Vesterman och Selma Falk gör praktik på SNS under våren 2024.

– Jag blev tipsad av en vän som har gjort praktik hos SNS. Hon var väldigt nöjd och uppmuntrade mig att söka. En annan anledning är att jag upplever att det produceras otroligt mycket forskning, ändå kan jag ibland tycka att det finns ett gap mellan akademin och det övriga samhället som behöver minskas. Där spelar SNS en viktig roll, säger Selma Falk.

– I mitt fall lockades jag av SNS ambition om att kommunicera forskningsresultat till olika parter och individer som kan påverka politik och näringsliv. Jag är inne på ungefär samma spår som Selma. Jag tycker att det finns en diskrepans mellan de olika samhällsvetenskapliga teorierna om exempelvis brottslighet och hur politiker för den debatten. Att försöka överbrygga det här gapet genom att kommunicera ut kunskap till personer som faktiskt kan påverka tycker jag lockar med SNS, säger Linus Vesterman.

Ni har bara varit här i några veckor hur upplever ni praktiken än så länge?

– Hitintills har vi fått lära oss om hur SNS bedriver sin verksamhet, alla stegen, vad man ska ta hänsyn till, vilka aktörer som kan tänkas vara intresserade av ett visst ämne. Jag ser fram emot att få komma in mer i arbetet med de olika forskningsprojekten, säger Selma Falk.

– Jag tycker att det är kul att det är så mycket som händer. Det är roligt med varierande uppgifter och att jobba med olika ämnesområden. Man får sätta sig in i ämnen som man inte visste att man var intresserad av. Och jag kände mig verkligen välkommen redan från början. Alla är väldigt trevliga och hjälpsamma. Jag var ganska nervös innan jag började. Men det varade inte länge. Vi har snabbt kommit in i organisationen och det känns som att folk verkligen uppskattar att vi är här, säger Linus Vesterman.

Om och Selma Falk och Linus Vesterman

Selma Falk, praktikant: Pluggar globala studier vid Göteborgs universitet. Programmet innefattar bland annat internationella relationer, mänskliga rättigheter, klimat och hållbar utveckling. Vill jobba utomlands och skaffa sig mer arbetslivserfarenhet och därefter söka en masterutbildning inom klimat eller hållbar utveckling. Tycker att det är intressant hur man kommunicerar forskning på olika sätt.

Linus Vesterman, praktikant: Har en kandidatexamen i filosofi och ytterligare en i statsvetenskap från Stockholms universitet. Skulle vilja läsa en master eller magister, men är också sugen på att jobba, till exempel på en myndighet, kommun eller en oberoende ideell organisation. Vill gärna syssla med statsvetenskapliga frågor, research och att jobba för att nå ut med kunskap till en bredare allmänhet.