SNS Paris: 50 år sedan 1968 – Vilken betydelse har händelserna idag?

Tid och plats

Tisdag 3 april 2018, 19:00–21:00
Svenska Klubben, 242 Rue de Rivoli, Paris

Få årtal är så mytomspunna och väcker så starka känslor som 1968. Vietnamkriget, studentupproren, mordet på Martin Luther King, Sovjetunionens invasion i Tjeckoslovakien, Tenniskravaller i Båstad, kvinnorörelsens mobilisering och bildandet av Grupp 8.

En del förknippar 1968 med individuell frigörelse och ett nedrivande av föråldrade, förtryckande auktoriteter och normer. Andra associerar året med odemokratiska idéströmningar där en dogmatisk vänster tilläts dominera samhällsdebatten.

I år har det gått 50 år sedan 1968 och nu är samhällsutvecklingen en annan. Individualisering och globalisering har förändrat våra samhällen. Vi ser framgångar för den auktoritära högerpopulismen och nya politiska och sociala skiljelinjer växer fram i den kommunikationsteknologiska revolutionens spår.

SNS Paris tar hjälp av Marie Demker och Ulf Bjereld, professorer i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, för att undersöka vad som hände år 1968 och vilken betydelse händelserna har idag. Anders Fogelström, ordförande för Svenska Klubben i Paris, inleder seminariet med en reflektion kring 1968.

Anmälan

Senast torsdagen den 29 mars till snsfrankrike@gmail.com. Mötet är avgiftsfritt för SNS medlemmar, se länk nedan för betalning av medlemsavgift, och kostar 20 euro för ickemedlemmar. Studenter och JCC medlemmar betalar halva priset. Betalning av medlemsavgift.

Varmt välkomna!
Styrelsen för SNS Paris