SNS Paris: Fake news inverkan på vår demokrati

Tis 23 januari 2018
Tid och plats

Tisdag 23 januari 2018, 19:00–21:00
Svenska Klubben, 242 Rue de Rivoli, Paris

De senaste åren har systematiserad och målmedveten spridning av falska fakta blivit allt vanligare i en värld där sanningar blandas med halvsanningar och lögner. Den 23 januari gästas SNS Paris av medieforskaren och Rysslandsexperten Benedicte Berner.

Spridningen av fake news var en faktor som inverkade på det amerikanska presidentvalet 2016. Inför det franska presidentvalet hackades president Emmanuel Macrons valkampanj och desinformation spreds. Rapporter kommer nu även om hur valkampanjen inför Brexitomröstningen i Storbritannien påverkades av fake news.

Ryssland pekas ut som en ledande aktör i produktionen av fake news med ett flertal trollfabriker. Desinformation skapas för att påverka inrikespolitik och valutgång i främmande länder. Vad är det egentligen som händer i en värld präglad av virala lögner, ”alternativa fakta”, propaganda, konspirationsteorier och bristande källkritik – där till och med presidenter ljuger utan att skämmas? Vad beror utvecklingen på och vad står på spel?

Benedicte Berner undervisar och forskar om Media, Democracy and Development vid Sciences Po och är ordförande i Civil Rights Defenders. Benedicte Berner är också affilierad forskare vid ”The Davis Centre for Russian and Eurasian Studies at Harvard University”.

Anmälan

Senast fredagen den 19 januari till snsfrankrike@gmail.com. Mötet är avgiftsfritt för SNS medlemmar, se länk nedan för betalning av medlemsavgift, och kostar 20 euro för ickemedlemmar. Studenter och JCC medlemmar betalar halva priset.
Betalning av medlemsavgift.

Varmt välkomna!
Styrelsen för SNS Paris