SNS Paris: Frankrikes roll i världen

Tor 23 januari 2020
Tid och plats

Torsdag 23 januari 2020, 19:00–21:00
Cercle Suédois, 242, rue de Rivoli, 75001 Paris, Frankrike

SNS Paris bjuder in till ett föredrag om Frankrikes roll på den internationella arenan och president Macrons ledarskap.

Veronika Wand-Danielsson har varit ambassadör i Frankrike sedan 2014 och har kunnat följa fransk politik på nära håll. Det är en period som inneburit stora förändringar. Den internationella politiska kartan har ritats om med växande säkerhetspolitiska spänningar i Europa, Brexit, Trumps framfart i USA och övriga världen, samt stora valframgångar för nationalistiska partier runt om i Europa.

Segern för president Macron i presidentvalet 2017 innebar en omläggning av Frankrikes politik. President Macron har tydligt signalerat att han vill att EU ska utvecklas i riktning mot ett ”Europas förenta stater”. Detta gäller även försvarspolitiskt. Det fransk-tyska samarbetet har stärkts och EU håller nu i snabb takt på att utveckla ett försvarspolitiskt samarbete med samlingsnamnet PESCO. President Macron har också stuckit ut hakan genom att kalla Nato för ”hjärndött” och betona att Europa inte längre kan lita på att USA kommer att försvara sina allierade inom Nato. Europa måste börja tänka på sig själv strategiskt som en ”geopolitisk makt” för att kontrollera sitt öde.

Vilka ambitioner har president Macron? Hur kommer EU och den europeiska säkerhetspolitiken att utvecklas de kommande åren?

Medverkande

Veronika Wand-Danielsson, Sveriges ambassadör i Frankrike sedan 2014. 2007-2014 var hon Sveriges ambassadör vid Nato.

Tid och plats

Torsdag 23 januari 2020, 19:00–21:00, Cercle Suédois, 242, rue de Rivoli, 75001 Paris, Frankrike.

Anmälan och pris

För att anmäla dig, kontakta: snsfrankrike@gmail.com. Mötet är avgiftsfritt för SNS- och CCSF-medlemmar. Det kostar 20 euro för icke-medlemmar. Kostnaden för studenter och ”Young Professionals” är 10 euro.
Här betalar du din medlemsavgift inför 2020

Varmt välkomna!

Styrelsen för SNS Paris