SNS satsar på podd

SNS har inlett ett samarbete med Kapitalet, ett poddradioprogram om samhälle, ekonomi och finans. Journalisterna Jacob Bursell och Gunnar Harrius gör reportage med forskare som skrivit SNS-rapporter.

– Jacob och Gunnar har en nyfiken och lekfullt undersökande inställning och intervjuar ofta forskare i Kapitalet. De tar sig an olika samhällsfenomen på ett underhållande sätt och är bra på att förklara svåra saker så att man fattar fast man inte är expert. Samarbetet är ett sätt att lyfta våra rapporter från nya vinklar och nå ut till nya lyssnare, säger Ilinca Benson, vice vd på SNS.

– SNS är ju som en liten guldgruva om man är intresserad av ekonomi och samhälle, och vi tycker det är jättekul att få möjligheten att träffa duktiga forskare, dyka ned i deras studier och försöka lyfta fram det mest intressanta”, säger Jacob Bursell.

Reportagen, och inspelningar från våra seminarier, hittar du där poddar finns, under etiketten SNSkunskap.

Lyssna på de två första reportagen

Blir vi äldre än vad vi har råd med?
När Edward Palmer och Yuawei Zhao de Gosson de Varannes började titta på det svenska pensionssystemet upptäckte de ett stort hål. I decennier har vi svarat fel på en fråga som ligger till grund för alla världens pensionssystem: Hur gamla blir vi? Resultatet blev SNS-rapporten ”Pensionssystemens demografiska utmaningar”, som ifrågasätter hur vi förutspår en befolknings åldrande. Nu berättar Edward Palmer om vad den här felkalkylen kan betyda för ett land som Sverige och vad vi kan göra åt saken.

Kina: full plånbok, full kontroll
Hur kan ett land omfamna marknadsekonomins möjligheter och samtidigt försöka utöva full kontroll över befolkningen? Frågan har utforskats av nationalekonomen David Strömberg, i en möjligen oväntad fallstudie: den kinesiska tidningsmarknaden.