SNS Tylösandskonferens 2014: USA – a Superpower Challenged?

Ons 27 augusti 2014
Tid och plats

Onsdag 27 augusti 2014, 09:00–17:00
Tylösand.

Temat för årets Tylösandskonferens är USA:s ställning och roll i världen. USA utmanas ekonomiskt samtidigt som dess politiska system befinner sig i en trovärdighetskris. Ser vi början på slutet på den amerikanska eran? Är världen på väg mot större ekonomisk, politisk och ideologisk mångfald? Eller kommer USA att fortsätta vara världens mest inflytelserika land?

tylosand-usa-2014

Några av världens främsta USA-experter med djup kännedom om amerikansk politik, samhällsutveckling och ekonomi analyserar USA:s framtid och hur omvärlden påverkas.

Sedan 1948 har SNS varje år i augusti samlat ett stort antal ledare för Sveriges största företag, myndighetschefer, organisationsföreträdare, fackliga ledare, forskare och toppolitiker till en heldagskonferens i Tylösand. Om SNS årliga Tylösandskonferens.

Bland de medverkande:

SUSANNE ACKUM, statssekreterare vid Finansdepartementet. Ackum är doktor i nationalekonomi och har tidigare bland annat varit generaldirektör för Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU).

CARL BILDT, Sveriges utrikesminister. Han har varit Sveriges statsminister och under många år partiledare för Moderata samlingspartiet. Bildt har haft flera internationella uppdrag.

INGRID BONDE, finansdirektör, vice vd och ställföreträdande koncernchef för Vattenfall. Hon har tidigare bland annat varit vd för AMF och generaldirektör på Finansinspektionen.

MARK BRZEZINSKI, USA:s ambassadör i Sverige. Han har varit knuten till National Security Council som rådgivare i frågor som rör Ryssland, Eurasien och Balkan. Mark Brzezinski har en doktorsexamen i statsvetenskap från Oxford University.

BO DICZFALUSY, departementsråd på Näringsdepartementet. Diczfalusy har en lång erfarenhet av energifrågor, och har tidigare bl.a. varit chef för Energienheten vid Näringsdepartementet och direktör vid International Energy Agency, IEA, i Paris med ansvar för Sustainable Energy Policy and Technology.

BARRY EICHENGREEN, ledande expert på finansiella kriser, det internationella valutasystemet och effekterna på världsekonomin av Kinas ekonomiska expansion. Han är professor vid University of California, Berkeley.

JOHN HASSLER, professor i nationalekonomi vid Institutionen för internationell ekonomi, Stockholms universitet samt ordförande för Finanspolitiska rådet.

LEIF JOHANSSON, styrelseordförande i Ericsson och AstraZeneca. Han är även ordförande i European Round Table of Industrialists (ERT), ett forum som samlar ledarna för flera av Europas största företag. Johansson har tidigare varit vd för Volvo och Electrolux.

ALAN B. KRUEGER, fram till 2013 president Obamas närmaste ekonomiska rådgivare som ordförande i Council of Economic Advisors. Han är professor vid Princeton University och forskar om arbetsmarknad, utbildning och inkomstfördelning – inte minst om hur den växande ojämlikheten i USA påverkar den amerikanska ekonomin.

JOAKIM REITER, Sveriges ambassadör till världshandelsorganisationen WTO. Han har lång erfarenhet av handelspolitik, bland annat som ordförande för EU:s handelspolitiska kommitté.

SYLVIA SCHWAAG SERGER, chef för internationella avdelningen på VINNOVA och adjungerad professor i forskningspolitik på Lunds universitet. Hon har lett en expertgrupp tillsatt av EU-kommissionen för att ge förslag på hur EU ska utveckla internationellt samarbete inom forskning och innovation.

SUSAN C. SCHWAB, tidigare United States Trade Representative och därmed landets chefsförhandlare i handelsfrågor. Schwab är professor vid University of Maryland och strategisk rådgivare på advokatbyrån Mayer Brown.

Anmälan

Länk till anmälan finns i personlig inbjudan.