Människor tillbringar en allt större del av sitt yrkesverksamma liv hos en och samma arbetsgivare. Rörlighet mellan olika arbeten sker i ökande utsträckning internt på arbetsplatserna snarare än på den externa arbetsmarknaden . Parallellt med denna utveckling har den sociologiska och ekonomiska arbetslivsforskningen förändrats. Kunskap om de organisationer där människor arbetar blir allt viktigare för att förstå arbetsmarknadens funktionssätt och den sociala skiktningens karaktär.
Forskningen om arbetsorganisationer har emellertid hittills saknat datamaterial baserade på stora riksrepresentativa urval av arbetsplatser. Kunskapen om hur organisationer fungerar har därför vilat på svag grund. Nyligen har dock denna situation förändrats. I flera länder, bl a Sverige, Norge och USA, har omfattande intervjuundersökningar genomförts med chefer och anställda vid nationellt representativa arbetsplatser. Därmed har information blivit tillgänglig om ett brett spektrum av arbetsplatsernas egenskaper, såsom marknadssituation, organisationsstruktur, personalsammansättning, beslutssystem, kontrollformer, rekrytering, upplärning och lönebildning.
Sveriges arbetsplatser bygger på den svenska studien Arbetsplatsundersökningen 1991, och omfattar de första resultaten från analyser av detta datamaterial. Boken är avsedd såväl för specialister som tidigare oinvigda. Den lämpar sig för undervisning vid universitet och högskolor men också för utbildning inom företag och organisationer. Utöver detaljerade empiriska analyser som ger helt ny kunskap om svenskt arbetsliv, innehåller vart och ett av bokens olika kapitel utförliga diskussioner av aktuell teoribildning på området. Av författarna är redaktörerna (Carl le Grand, Ryszard Szulkin, Michael Tåhlin) och Christofer Edling sociologer vid Stockholms universitet, Anders Björklund och Håkan Regner är nationalekonomer vid samma universitet, och Åke Sandberg är sociolog vid Arbetslivscentrum.