Sveriges tillväxtproblem. En analys med särskild tonvikt på humankapitalets roll

Magnus Henrekseon

Sveriges tillväxtproblem 3,4 MB PDF

Den svenska ekonomin har i två årtionden plågats av makroekonomiska obalanser, vilket ytterst beror på en långsam ekonomisk tillväxt.

Syftet med denna bok är dubbelt. För det första att utröna huruvida Sverige verkligen har ett tillväxtproblem i meningen att vi vuxit långsammare än andra jämförbara länder. En grundlig genomgång av datamaterial och analysmetoder visar att så varit fallet. Ur detta följer bokens andra syfte som en logisk konsekvens: Vilka faktorer kan förklara den i förhållande till andra länder svaga ekonomiska utvecklingen i Sverige?

Ett flertal möjliga faktorer till eftersläpningen värderas: att Sverige i början av 1970-talet var ett av de allra rikaste länderna, arbetsutbudets utveckling, kapitalbildningens omfattning och inriktning samt marknadernas funktionssätt. Sammantaget förefaller dessa faktorer vara otillräckliga förklaringar till eftersläpningen.

För att få en mer heltäckande förståelse för Sveriges tillväxtproblem menar författaren att man måste studera incitamenten för individer att tillämpa och utveckla nya produktionsmetoder. Avgörande faktorer är här entreprenörskap och humankapitalbildning. I boken visas att betingelserna för utnyttjandet och utvecklandet av båda dessa produktionsfaktorer efterhand har blivit alltmer ogynnsamma. För att Sverige återigen skall få en tillväxt jämförbar med övriga industri/länder krävs framför allt att drivkrafterna för att utveckla och utnyttja humankapitalet permanent förbättras.

En pedagogisk framställning av tillväxtproblematiken gör boken lämpad som lärobok.