Universitet och högskolor spelar en huvudroll i det som ibland kallas kunskapssamhället. De lockar fler studenter än någonsin, och forskningsparker i d eras närhet har blivit centra för den högteknologiska industrin.
Universitetens tillväxt är ett led i globaliseringen och medverkar till att forma det nya internationella ”kompetenslandskapet”. På många håll i den industrialiserade världen finns framgångsrika stadsregioner med starka universitet, medan företag och regioner som är förankrade i det ”gamla” industrisamhället går tillbaka. Välfärdsklyftor och miljöproblem växer, också i tredje världen, och kraven stiger på att forskningen skall bidra till en lösning.
I boken analyserar Sverker Sörlin universitetens betydelse för samhällsomvandling, näringsliv och kultur. Universitet är traditionsrika miljöer, – numera ofta präglade av arkitektonisk förnyelse och postmodern mångfald, men också platser för kritiskt kunskapssökande och personligt växande. Boken är en plädering för en offensiv kunskapspolitik som erkänner forskning och utbildning som drivkrafter för ekonomisk utveckling och social rättvisa.
Sverker Sörlin är professor vid Institutionen för idéhistoria, Umeå universitet, och ledamot av regeringens forskningsberedning. Han är samhällsdebattör och medarbetar i Dagens Nyheter.