Vilka konsekvenser får det franska presidentvalet?

Seminarium Tis 15 mars 2022
Tid och plats

Tisdag 15 mars 2022, 12:00–13:00
SNS, Jakobsbergsgatan 18 i Stockholm

Välkommen till ett samtal om det kommande franska valet med Håkan Åkesson, Sveriges ambassadör i Frankrike, Göran von Sydow, direktör för Sieps (Svenska institutet för europapolitiska studier), Magdalena Svensson, IK Partners, och journalisten Alice Petrén.

Den första omgången av valet äger rum 10 april. Två veckor senare möts de två kandidater som har fått flest röster i en andra omgång.

Vid seminariet diskuterar vi vilka frågor och väljargrupper som kan bli avgörande, vad vi vet om presidentkandidaterna och deras agendor samt vilka konsekvenser tänkbara valutgångar kan få för politiken och näringslivet i Frankrike, Sverige och för EU-samarbetet.

Många trodde att det var givet att Emmanuel Macron och Marine Le Pen återigen skulle stå mot varandra i den andra omgången, men nu har Le Pen fått konkurrens på högerflanken. Hon utmanas dels av mediepersonligheten Éric Zemmour. Han leder partiet Reconquête (återerövring) och har kallats för Frankrikes Trump.

I opinionsmätningarna ligger Le Pen också väldigt nära Republikanernas första kvinnliga presidentkandidat Valérie Pécresse. Hon beskriver sig själv som ”en tredjedel Thatcher, två tredjedelar Merkel” och bedöms av många bli en tuff match för Macron om dessa skulle mötas i en andra omgång.

Medverkande

Magdalena Svensson, partner, Paris, IK Partners

Göran von Sydow, direktör och chef för Sieps, Svenska institutet för europapolitiska studier

Håkan Åkesson, Sveriges ambassadör i Frankrike och Monaco

Samtalet leds av Alice Petrén, journalist och författare, som har bevakat Frankrike för Sveriges Radio i många år.

Talarna deltar från SNS lokaler.

Anmälan och pris

Mötet är kostnadsfritt och öppet för alla.

Du kan välja att delta digitalt eller på plats i SNS lokaler på Jakobsbergsgatan 18, Stockholm. Anmäl dig via någon av anmälningsknapparna.

Från 11:30 bjuder vi de deltagare som kommer till SNS på en lunchwrap.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Välkommen!