Samhällsprogrammets deltagare 2012 fick inte bara nya insikter och kunskaper om hur samhället är uppbyggt. De inledde också en kunskapsresa som fortsätter tio år senare.
Varje år arrangerar de nu egna återträffar där de fördjupar sina kunskaper.
– Det här har varit bland det häftigaste jag har varit med om jobbmässigt, säger Olle Ingman, förvaltningschef på Ikano Bostad.

Maria Jäderberg, HR-specialist på Svenska Kraftnät, Monika Rappe, ansvarig för innovation och utveckling på SPP och Olle Ingman, operativ chef på Friskis & Svettis, var tre av deltagarna som gick Samhällsprogrammet 2012.

Trots att det har gått mer än tio år så håller de fortfarande kontakt med varandra och de andra kursdeltagarna. En gång om året träffas de också och fortsätter den kunskapsresa som inleddes i samband med att de gick Samhällsprogrammet.

– För oss var det självklart att skapa en återträffskultur och det här var något som vi började prata om redan under själva programmet – hur vi kunde bibehålla nätverket och fortsätta den spännande resa som vi hade börjat tillsammans, säger Olle Ingman.

En nyckel till att hålla liv i kontakterna har varit att utse en eller ett par personer som är ansvariga för återträffen varje år. Dessa har i uppgift att lägga upp ett program och att bjuda in kurskamraterna till träffen.

– Egentligen handlar det om att vi återanvänder upplägget från Samhällsprogrammet. Jag var ansvarig för återträffen 2018, tillsammans med en annan deltagare. Vi var ambitiösa och hade en workshop i förväg för att ta fram programmet. Sen bjöd vi in Systembolagets hållbarhetschef och Svenska Kraftnäts elmarknadschef som höll i varsin programpunkt och berättade om sina specialområden för alla deltagare, säger Maria Jäderberg.

Maria Jäderberg, HR-specialist på Svenska Kraftnät, Monika Rappe, ansvarig för innovation och utveckling på SPP, Olle Ingman, operativ chef på Friskis & Svettis.

Deltagarna i Samhällsprogrammet kommer från olika branscher. Vissa kommer från det privata näringslivet och andra kommer från statlig och annan offentlig verksamhet.

– Att höja blicken och se saker i ett större perspektiv är något som man får en enorm hjälp med, tack vare deltagarnas olika bakgrund. Branscher ligger i olika fas i olika frågor. Om någon ligger lite före när det gäller till exempel hållbarhet ligger någon annan före när det handlar om digitalisering. Då kan man dela idéer och erfarenheter med andra deltagare och tillämpa i sin egen vardag, säger Monika Rappe.

Maria Jäderberg håller med.

– Jag har haft praktisk nytta av nätverket jag fick i samband med Samhällsprogrammet. Det senaste exemplet var när jag för en tid sedan skulle ta fram en ny inkluderings- och likabehandlingsplan och jag visste att en av de andra deltagarna arbetade i en organisation som hade jobbat framgångsrikt med detta. Tack vare nätverket fick jag kontakt med den person som jobbade med dessa frågor där, säger hon.

Varför skulle ni rekommendera andra att gå Samhällsprogrammet?

– Det var någon som sammanfattade Samhällsprogrammet som ”samhällskunskap för vuxna” och det är verkligen fantastiskt lärorikt och berikande, säger Maria Jäderberg.

– Samhällsprogrammet  låter deltagarna komma nära de beslutsfattare som medverkar – oavsett om det handlar om EU, regering eller facket. När avståndet minskar så blir det sedan lättare att ta kontakt med någon av dessa när man behöver göra det, säger Monika Rappe.

– Med tanke på polariseringen i samhället så tycker jag att det är viktigare än någonsin att förstå hur saker och ting verkligen hänger ihop. Ju fler som förstår det, desto bättre. Då kan vi alla bli ambassadörer för att vårt samhällssystem inte är så dumt, säger Olle Ingman.

Tillbaka.