Hur kan det komma sig att ingen före september 1 990 tydligt sade ifrån att de svenska bankerna höll på att ackumulera oacceptabelt stora risker i sina kreditportföljer och att bubblan ofrånkomligen skulle komma att spricka med en knall? Ingen bankchef, inte finansinspektionens generaldirektör, inte riksbankschefen, inte finansministern, över huvud taget inte någon person i ansvarig ställning med koppling till det finansiella systemet reagerade i tid. Vad beror det på?
Bankkrisen inifrån besvarar den frågan och andra som det är naturligt att ställa sig för den som vill förstå bankkrisen. Läsaren erbjuds en tankeväckande analys av bankkrisens bakgrund och mest uppenbara orsaker. Men analysen stannar inte där. Tyngdpunkten ligger på det som författaren kallar bankkrisens dolda orsaker, särskilt på det som kan förknippas med bankernas särpräglade företagskultur. Det är sådant som kan beskrivas med trovärdighet bara av den som själv arbetat i bank under lång tid.
Bankkrisen inifrån är en insiders analys av vad som hände och av vad som bör göras för att det inte skall hända igen.
Karl-Henrik Pettersson var under 1 3 år bank-VD, bl a i Första Sparbanken under i det närmaste en tioårsperiod (1982-91). Under större delen av 1970-talet var han chefstjänsteman i industridepartementet. Han har tidigare skrivit uppmärksammade böcker som Det herrelösa industrisamhället och Politikerna på efterkälken.