Hur påverkas den personliga integriteten av Big Data och AI?

Tis 21 februari 2017
Tid och plats

Tisdag 21 februari 2017, 09:00–10:30
SNS, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm

I en period av snabb teknologisk utveckling har frågan om vår personliga integritet blivit allt viktigare. Det uppkopplade samhället ställer helt nya krav på lagstiftning och principer för datahantering. Hur ska vi värna om grundläggande rättigheter i en ny digital kontext? Vad krävs av en modern lagstiftning? Är fri rörlighet av data viktigare än personlig integritet?

Tekniken skapar nya möjligheter. Sakernas internet, självkörande bilar och tekniken kring artificiell intelligens är trender inom digitaliseringen av samhället. Allt detta utvecklas bland annat med hjälp av stora mängder data som samlas in och används till att forma digitala tjänster.

Den 21 februari besöker den uppmärksammade data- och informationsforskaren professor Mireille Hildebrandt SNS Digitech Forum. Hon forskar om konsekvenser av smart teknologi ur ett juridiskt perspektiv.

Seminariet kommer att diskutera användning och dataskydd vid användning av Big Data, Open Data och utveckling och principer för avvägningar vid utveckling av artificiell intelligens. På seminariet deltar även Googles samhällspolitiska europachef Nicklas Lundblad. Hur bör principer för användandet av data utvecklas och formas? Vilka avvägningar bör göras av företag, myndigheter och lagstiftare i det allt mer digitaliserade samhället?

SNS Digitech Forum finansieras med stöd från Vinnova.

Medverkande

Mireille Hildebrandt, professor i juridik vid Law, Science, Technology and Society, Vrije Universiteit i Bryssel
Nicklas Lundblad, samhällspolitisk Europachef på Google och adjungerad professor i innovation vid INDEK på Kungliga Tekniska Högskolan.

Ulf Wickbom, frilansjournalist, leder samtalet.

Anmälan och pris

Anmälan sker via formuläret nedan. Mötet är öppet för SNS medlemmar*, särskilt inbjudna och press. Antalet platser är begränsat. Avgiften är 595 kronor. Moms tillkommer och avgiften faktureras. Vid avanmälan efter den 17 februari eller vid utebliven ankomst debiteras avgiften.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Varmt välkommen!