Finns det en ”förtroendeklyfta” mellan näringsliv och massmedia? I den allmänna debatten har förhållandet mellan dessa båda samhällsinstitutioner ofta beskrivits som mycket spänt. De menar båda att den andra parten brister i förståelse, god vilja och förmåga att utföra sin roll som samhällelig informationsförmedlare.
I boken redovisas en attitydundersökning. Den behandlar företagsledares, fackliga representanters och journalisters uppfattningar om massmedia som informationsbehandlare och om företagen som informationskällor. Åsikter om de stora dagstidningarna och Sveriges Radio redovisas och ställs mot de tillfrågades ålder, yrkestillhörighet, uppfattningar i vissa samhällsfrågor etc. På motsvarande sätt analyseras omdömen om privata, statliga och kooperativa företag.
Undersökningen syftar till att kartlägga i vilka avseenden och i vilken grad olikheter i uppfattningar föreligger – inte i en fåfäng strävan att eliminera motsättningar utan för att ställa dem under en vidgad debatt. Förhållandet mellan massmedia och företagen är en del av ett större problem. Motsättningarna kring nyhetsmedias samhällsbevakning gäller inte bara näringslivet utan även fackföreningsrörelsen, myndigheterna, de politiska partierna etc.
I botten ligger också frågan om vilken roll nyhetsmedia spelar och bör spela i samhället. Därför inleds boken med en omfattande översikt av massmedias samhällsuppgifter, journalistrollen , nyhetsförmedlingens styrning och relationerna mellan massmedia och de olika intressegrupperna i samhället.