Obligationsmarknaden återuppstod i Sverige under 1980-talet efter en fyrtioårig ”regleringsparentes”. Denna obligationsmarknadens renässans baseras på en rad nya finansieringsbehov, nya instrument, den elektroniska handelns möjligheter och en ny penningpolitik där riksbanken spelar på en helt ny klaviatur. Den svenska obligationsmarknaden har också blivit en integrerad del av den internationella marknaden.
Obligationsmarknaden fortsätter att expandera på 1990-talet. Stora investerings- och finansieringsbehov i samhället leder till att de långfristiga instrumentens betydelse ökar. Vilka är dessa behov? Inom vilka sektorer av näringslivet finns de? Hur ska de hanteras? Vad innebär EES-avtalet, nya former för obligationshandeln, nytt pensionssystem, friare placeringsregler och finanskrisen för emittent- och placerarstrukturen?
Syftet med denna bok är att utreda obligationsmarknadens roll i den svenska ekonomin. Finansieringsbehoven står i centrum för analysen. Obligationens fyra viktigaste användningsområden, finansieringen av statsskuld, bostadssektor, infrastruktur och industri, analyseras grundligt.
Boken, som är den enda i sitt slag som beskriver den svenska obligationsmarknadens funktionssätt, är skriven av forskare och praktiker på området. Läsaren får en helhetsbild av marknaden utifrån ett teoretiskt, internationellt, historiskt och framtidsorienterat perspektiv.
Hans Sjögren (red), Johan Bark, Christina Bergnäs, Per-Olof Bjuggren, Gunnar Eliasson, Annica Eriksson, Christer Franzen, Ulf Juhlin-Dannfelt, Jan Kärrström, Mats Larsson, Carl G. Thunman, Staffan Westerström