SNS Paris: Halvtid för Macron

Tor 14 november 2019
Tid och plats

Torsdag 14 november 2019, 12:30–13:00
Svenska Klubben, 242, rue de Rivoli, 75001 Paris, Frankrike

Temalunch med professor Marie Demker och Frankrikekännaren Tomas Lindbom.

Svenska Klubben i samarbete med SNS, bjuder in till en temalunch med aktuell fransk politik i fokus. Det har nu gått två och ett halvt år sedan Emmanuel Macron och République en Marche tog Frankrike med storm och halva tiden vid presidentämbetet har passerat. Vi tar hjälp av professor i statsvetenskap Marie Demker och Frankrikekännaren och författaren Tomas Lindbom för ett samtal om aktuell fransk politik och om vilka likheter och skillnader det finns mellan fransk och svensk politik.

Hur har det gått för Emmanuel Macron så här långt och vilka utmaningar står han inför under den återstående delen av mandatperioden? Vi lär redan i december månad möta en tuff debatt med annonserade strejker och demonstrationer.

Macron har med sin rörelse försökt spränga uppdelningen av politiken i höger och vänster. Vilket är resultatet av denna ambition?

I vilken utsträckning har Macron satt avtryck i Sverige och i övriga Europa? Efter Macrons valseger var det flera partier som ville vara ”Sveriges Macron”. Vilka möjligheter finns att skapa en rörelse som République en Marche i Sverige? Kan vi få se proteströrelser som ”Gilets jaunes”också i övriga Europa? Vilka paralleller finns att dra till utvecklingen i svensk och europeisk politik?

Marie Demker är professor i statsvetenskap och dekan för humanistisk fakultet, Göteborgs universitet. Marie Demker har en riklig forskningsportfölj om bland annat partipolitisk forskning och har skrivit en bok om det franska politiska systemet. Hon följer och kommenterar regelbundet fransk politik.

Tomas Lindbom är författare och journalist och har periodvis bott i Frankrike sedan tidigt 1970-tal och har sedan dess följt utvecklingen i fransk politik. Inför presidentvalet 2017 utkom han med den kritikerrosade ”Slaget om Frankrike”.

Marie och Tomas medverkade vid ett uppmärksammat seminarium på klubben inför presidentvalet 2017 som slog publikrekord. Vi är nu mycket glada för att de båda återvänder 2,5 år senare för att samtala om den första halvtiden av mandatperioden för Macron.

Varmt välkomna till en spännande temalunch torsdag den 14 november!

Föredraget hålls på svenska.

Tid och plats

Torsdag den 14 november kl. 12.30, Svenska Klubben, 242, rue de Rivoli, 75001 Paris, Frankrike

Anmälan och pris

Anmälan per mejl till Camilla eller Stéphanie direction@cercle-suedois.com eller per telefon 01 42 60 76 67 senast onsdag den 13 november 14.00.
Pris för medlemmar : 30 euros (apéritif, varmrätt, dessert vin och kaffe)
Pris för gäst till medlem : 40 euros (idem)
Vi samlas i baren kl. 12.30 och sedan sätter vi oss till bords kl. 13.00.

Varmt välkomna !