Stiftelser som företagsägare – vad säger forskningen?

Tis 20 januari 2015
Tid och plats

Tisdag 20 januari 2015, 08:30–10:00
SNS, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm.

Professor Steen Thomsen från Copenhagen Business School besöker SNS för att berätta om resultaten från forskningsprojektet ”Industrial Foundations as Owners”. I projektet studeras de ekonomiska effekterna av stiftelser som företagsägare.

I Danmark står stiftelseägda företag för över 50 procent av börsvärdet. De största stiftelseägda företagsgrupperna är Novo Nordisk och A.P. Møller Maersk.
Ägarformen förekommer också på andra håll i världen. Exempel på kända stiftelseägda företag är Tata Group, Borsch, Hershey och the Guardian.

STEEN THOMSEN studerar om det går att se några skillnader i utfall av vinst, försäljningstillväxt, sysselsättning och FoU mellan stiftelseägda bolag och bolag med enbart börsägande.

Vilka fördelar respektive nackdelar finns med stiftelser som bolagsform? Hur kommer det sig att stiftelseägda företag är mycket vanligare i Danmark och Sverige än i Norge och Finland? Utvecklas stiftelseägda bolag bättre än bolag med andra ägarformer? Och har stiftelseägandet betydelse för ledarskap, värderingar och företagskultur?

Efter föreläsningen leder SNS vice vd PERNILLA KLEIN ett samtal mellan STEEN THOMSEN och HÅKAN SVEDMAN, landchef för IKEA Sverige. Diskussionen
fokuserar på ägarmodellens betydelse för IKEA och Danmarks största stiftelseägda företag.

Anmälan och pris

Antalet platser är begränsat. Mötet kostar 595 kr för SNS medlemmar* och 995 kr för icke-medlemmar. Moms tillkommer och avgiften faktureras. Anmälan sker via formuläret nedan. Vid avanmälan efter den 16 januari eller vid utebliven ankomst debiteras avgiften.

*Gäller även om din arbetsgivare är medlem i SNS. Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Varmt välkommen!