Gabriella Nässén, avdelningschef för Brottsförebyggande och trygghet, Stadsledningskontoret, Göteborgs Stad.

Referensgruppen har precis träffats för första gången, hur var mötet? 

– Mötet var mycket givande och stämningen var på topp. Jag tror att vi alla ser fram emot den nya projektperioden. Vi som har varit med tidigare upplever att det har gett mycket under de tre år som det tidigare projektet pågick. Det var tydligt att alla deltagare hade ett stort engagemang och en gemensam vilja att bidra till en fördjupad förståelse av brottslighetens orsaker och samhällets möjligheter att hantera dessa utmaningar. Vi hade intressanta diskussioner, och det var inspirerande att höra olika perspektiv från de andra i referensgruppen.

Göteborgs Stad var även engagerade i första projektet. Berätta lite om varför Göteborgs Stad valde att fortsatt engagera sig i SNS forskningsprojekt Brottslighet och samhälle. 

– För oss i Göteborgs Stad är det viktigt att arbeta kunskapsbaserat och ha en god förståelse för de mekanismer som påverkar brottslighet och trygghet. Kunskapshöjning och medvetandegörande är avgörande för att bekämpa brottslighet, både för medborgare, politiker och tjänstepersoner. SNS forskningsprojekt har tidigare bidragit med värdefull kunskap och analyser som vi har kunnat använda i vårt arbete. Det är också viktigt att sprida denna kunskap inom organisationen, så att den inte stannar på stadsledningskontoret.

– De frågor som projektet tar upp står högt upp på vår agenda. Det handlar om att skapa förståelse för var vi befinner oss och vilka utmaningar vi står inför. Vi i referensgruppen representerar olika delar av samhället – myndigheter, civilsamhället och näringslivet – och det är viktigt att förstå varandras roller och ta del av varandras erfarenheter. Denna samverkan är oerhört betydelsefull i det brottsförebyggande arbetet. Jag anser att det är viktigt att både få ta del av forskning och att få bidra till kunskapshöjning genom att dela våra erfarenheter av hur vi i kommunerna arbetar med olika brottsförebyggande frågor. Vi har sett att kopplingen till forskningen, som det här projektet ger oss, är mycket värdefull.

Vad ser du fram emot i projektet? /Vilka frågor hoppas du ska lyftas i projektet? 

– Jag ser fram emot att ta del av ny forskning och insikter som kan hjälpa oss att vidareutveckla trygghetsarbetet i kommunerna. Medvetandegörande är ett av de viktigaste budskapen – att öka medvetenheten bland medborgare och politiker. Beslut måste baseras på fakta för att vi ska kunna fatta välgrundade beslut, oavsett om man är politiker, chef eller tjänsteperson.

– En fråga är att stärka myndighetssamverkan och informationsutbyte för att mer effektivt motverka kriminell ekonomi. Idag pratade vi exempelvis om avfallshantering, vilket är en mycket intressant fråga ur ett kommunalt perspektiv, inte minst när det gäller dumpning på kommunal mark. Andra centrala frågor handlar om upphandling, infiltration och välfärdsbrottslighet – kommunerna hanterar stora ekonomiska resurser, och det är avgörande att skattemedel används rätt. Samtidigt måste vi arbeta aktivt för att stänga möjligheter för brottsupplägg – Göteborgs Stad vill inte vara en möjliggörare för kriminella nätverk.

Tillbaka.