Javiera Ragnartz, vd för SEB Investment Management, ser SNS Samhällsprogram som en nyckel till att förbereda hennes medarbetare för framtidens utmaningar.

I en föränderlig värld där globala regelverk, digitalisering och hållbarhetskrav ständigt skapar nya förutsättningar är det avgörande att företag inte bara följer utvecklingen, utan också aktivt bidrar till att forma den. Javiera Ragnartz, vd för SEB Investment Management, ser SNS Samhällsprogram som en nyckel till att förbereda hennes medarbetare för framtidens utmaningar.

– Att delta i programmet är en investering, inte bara för den enskilda personen utan för hela organisationen, säger Ragnartz. Våra medarbetare kommer tillbaka med ny energi och nya perspektiv, vilket stärker deras strategiska förmåga. Samhällsprogrammet är verkligen värdefullt, då det erbjuder en utbildning som ger djupare och aktuell kunskap om hur samhället och beslutsflöden fungerar.

Med bakgrund från Riksbanken och viss erfarenhet av forskning inom nationalekonomi har Ragnartz stor insikt i hur olika delar av samhällsekonomin samverkar och vikten av att ständigt hålla sig uppdaterad. Hon har under åren skickat flera medarbetare till Samhällsprogrammet. Syftet är att ge dem verktyg för att bättre förstå och navigera komplexa beslutsprocesser som påverkar deras dagliga arbete inom näringslivet. Särskilt framhåller hon hur lagstiftning på EU-nivå i allt större utsträckning formar spelreglerna för svenska företag.

– En avgörande framtidsfråga är att vi måste bli bättre på att påverka på EU-nivå. Och här spelar SNS samhällsprogram en viktig roll i att utbilda och ge nya perspektiv, säger Ragnartz.

Resan till Bryssel – en ögonöppnare för politiska processer

Javiera Ragnartz lyfter särskilt fram resan till Bryssel som en av de mest uppskattade delarna av programmet. Under resan får deltagarna inblick i hur EU-institutioner fungerar i praktiken, vilket ger värdefull kunskap om politiska processer och lobbyverksamhetens roll.

– Många beskriver det som en ögonöppnare. Lagstiftning på EU-nivå påverkar oss i allt högre grad, och vi behöver vara närvarande redan i de tidiga skedena. Regelverken kommer inte bara från Sverige längre, utan mycket styrs från Bryssel. Om vi inte är med och påverkar i rätt tid är risken att vi drabbas av lagstiftning som inte är anpassad för svensk marknad, säger hon.

Ett aktuellt exempel är Retail Investment Strategy (RIS), ett lagförslag från EU som syftar till att öka fondsparandet i Europa.

– För Sverige, där fondsparande redan är väletablerat, kan förslaget få oönskade effekter. Vi måste förstå hur beslut fattas på olika nivåer, från EU till Sverige, och hur dessa påverkar oss lokalt. Utan kunskap om hur dessa processer fungerar riskerar man att agera reaktivt i stället för proaktivt, tillägger hon.

Programmet är särskilt värdefullt för deltagare med omfattande erfarenhet och kunskap inom sina områden, menar Ragnartz. Det ger dem möjlighet att sätta sina specialistkunskaper i ett bredare sammanhang och dela erfarenheter med andra på samma nivå.

– Det handlar om att få perspektiv på samhällets kretslopp – från politiska beslut och ekonomiska processer till deras egen roll i näringslivet. Framtidens ledarskap kräver förståelse för helheten, avslutar Javiera Ragnartz.

Tillbaka