Blockkedjor i offentlig sektor – hur kan tekniken användas?

Fre 30 november 2018

Näringslivet ligger i framkant i användningen av blockkedjor – en av de mest omtalade nya teknikerna idag. Men vilka möjligheter skapar denna teknik i den offentliga sektorn?

När värderingen av kryptovalutan bitcoin sköt i höjden och hamnade på allas läppar under hösten 2017 hörde många också för första gången talas om den bakomliggande teknik som valutan bygger på – blockkedjan eller blockkedjetekniken. Denna teknik associeras ofta med just bitcoin och finansmarknader, men den går att använda på betydligt fler områden. Fastighetsregister, patientjournaler och e-röstningssystem är bara några av de tillämpningar av tekniken inom den offentliga sektorn som har lyfts på sistone.

Mats Snäll, digitaliseringschef på Lantmäteriet, presenterar myndighetens pilotprojekt där möjligheterna för att ta fram ett system för fastighetstransaktioner baserat på blockkedjetekniken undersöks.

Charlotta Nilsson, Vice President Emerging Services & Portfolio Management på Tieto, berättar om den blockkedjelösning för att starta och registrera bolag som Tieto har tagit fram i Finland.

Medverkar vid seminariet gör också Juho Lindman, Institutionen för tillämpad IT vid Göteborgs universitet, Peter Krantz, SKL, Andreas Mårtensson, Finansdepartementet, och Henrik Hjelte, ChromaWay – företaget som var med och tog fram den bakomliggande tekniken i Lantmäteriets projekt.

Medverkande

Henrik Hjelte, vd, ChromaWay
Peter Krantz, utvecklingsstrateg, SKL
Juho Lindman, universitetslektor, Institutionen för tillämpad IT vid Göteborgs universitet och chef för Gothenburg Blockchain Lab
Andreas Mårtensson, samordnare Nya teknologier, Finansdepartementet
Charlotta Nilsson, Vice President Emerging Services & Portfolio Management, Tieto
Mats Snäll, digitaliseringschef, Lantmäteriet

Samtalet hålls delvis på engelska och leds av Judith Wolst, digital strateg och entreprenör.

Anmälan och pris

Mötet är öppet för SNS medlemmar*, särskilt inbjudna och press. Avgiften är 395 kronor. Moms tillkommer och avgiften faktureras. Antalet platser är begränsat. Anmälan sker via formuläret nedan. Vid avanmälan efter den 28 november eller vid utebliven ankomst debiteras avgiften.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap

Varmt välkommen!