En decentraliseringsvåg har nått flertalet storstäder i Västeuropa. I Stockholm, Göteborg och Malmö har stadsdelsnämnder med tillhörande förvaltningar tagit över en stor del av ansvaret för de ”mjuka” sektorerna i den kommunala verksamheten: skola, socialtjänst, fritid och kultur. Välfärdsstaden har decentraliserats.
I Göteborg genomfördes stadsdelsreformen redan 1990 och där har ett stort utvärderingsprogram hunnit avslutas. Samtliga medverkande forskare vid Göteborgs universitet har kortfattat redovisat sina resultat i boken Decentraliserad kommun – Exemplet Göteborg (SNS Förlag 1995).
I denna bok har de fyra forskare som haft det övergripande ansvaret för utvärderingen sammanfattat resultaten. Reformen presenteras mot en internationell och historisk bakgrund. De erfarenheter som gjorts har sammanförts under tre huvudrubriker, där principiella frågor lyfts fram med anknytning till teoretisk debatt: ”Den representativa demokratin och dess funktionssätt”, ”Den nya organisationen – målanpassning, utveckling och lärande” samt ”Stadsdelsreformen – förhandsbild och efterhandsbedömning bland medborgare och personal”.
Författarna är knutna till Göteborgs universitet: Sten Jönsson, professor, i företagsekonomi, Lennart Nilsson, universitetslektor i statskunskap, Sigvard Rubenowitz, professor i psykologi, och Jörgen Westerståhl, professor i statskunskap och ordförande i utvärderingsgruppen.