Fånga platsen. Guide till Sveriges företagsamma historia, 2 upplagan

Anders Johnson

Publikation 2009.11.11

Fånga platsen skildrar över tusen platser runt om i Sverige som speglar vår ekonomiska historia från vikingatid till nutid. Till spännande beskrivningar av byggnader, miljöer och museer läggs porträtt av entreprenörer – kvinnor och män, svenskfödda och invandrare. Här finns också en stor mängd bilder, fotografier, målningar och reklamtryck samt citat ur romaner och reseskildringar.

provlas_fanga_platsen_kort_kort_version.pdf 291,9 KB PDF

Guidningen följer det svenska vattensystemet – börjar vid Krokstrand i norra Bohuslän och följer sedan kusten till Haparanda, med avstickare upp längs vattendragen.

Anders Johnson har under flera år rest sammanlagt 8 000 mil (motsvarande två varv runt jorden) för att samla material till denna guidebok.

Anders Johnson är mottagare av 2010 års Nicolinpris

Fånga platsen belönad med utmärkelsen Svensk bokkonst 2009!

Anders Johnson fick Sokratespriset!

Recensioner

”Fånga platsen är ett storverk som sprider ljus och värme i det ekonomiska vintermörkret.”
Per T. Ohlsson, Sydsvenskan

”För ressugna som inte har möjligheter att förverkliga sin dröm om en riktig Sverigesemester – och förstås för dem som faktiskt ska resa i landet – rekommenderas den flerfaldigt prisbelönta guideboken ”Fånga platsen”…En mer omfattande Sverige-guide är svårfunnen.”
Karina Sundkvist, Piteå-tidningen

”Sokratespriset 2009 tilldelas Anders Johnson för epokgörande insatser för industrisamhällets kulturarv … Genom hans bok Fånga platsen har Sverige fått ett standardverk, en stor, unik guide till hur orters identitet har formats i samspel mellan naturens förutsättningar och människors uppfinnings- och initiativrikedom.”
ur motiveringen till Sokratespriset 2009

”Sträckläsa en guidebok om Sverige? Ja, faktiskt. Fånga platsen är svår att lägga ifrån sig.”
Eva-Lena Ahlqvist, Dagens Industri

”Det är en bok som med fördel kan läggas i bilens handskfack eller tas med på tågresan till olika platser runt om i Sverige.”
Anders Eklind, Arbetarbladet

”Johnson är en formidabel faktasamlare med extra sinne för pikanta och extra lärorika detaljer, tillsammans tiotusentals uppgifter.”
Hans Lindblad, Gefle Dagblad

”Förutom en bildningsresa också ett utmärkt underlag och lektyr inför sommarens bilsemester.”
Kulturnyheterna i SvT

”Det finns guider till det mesta, men ingen har tidigare iklätt sig rollen som företagsamhetens Nils Holgersson.”
Claes Arvidsson, Svenska Dagbladet

”Boken kan definitivt rekommenderas för bilande turister och är perfekt som uppslagsbok inom de flesta utbildningar där svensk företagshistoria belyses.”
Ewa Bergdahl, BTJ