Franska presidentvalet – en eftervalsanalys

Tid och plats

Torsdag 11 maj 2017, 09:30–10:45
SNS, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm

Vem som vinner det franska presidentvalet i vår får inte bara betydelse för Frankrike, utan för hela Europa. Nationella frontens kandidat Marine Le Pen har sagt att om hon vinner kommer hon att genomföra en folkomröstning om att lämna EU. Efter att Storbritannien röstade för att lämna unionen skulle det äventyra framtiden för hela det europeiska samarbetet.

Veckan efter det franska presidentvalet bjuder SNS in till en eftervalsanalys för att diskutera hur valutgången påverkar såväl Frankrike som EU och Sverige. Vad blir konsekvenserna för EU-samarbetet? Hur påverkas det svenska näringslivet?

Efter den första valomgången står det klart att det är Emmanuel Macron och Marine Le Pen som kommer att mötas i en andra omgång i Frankrikes presidentval. Att ingen av dem kommer från den traditionella högern eller vänstern är unikt i fransk politik, liksom kritiken i den första valomgången mot hela eller delar av EU. Det innebär att osäkerheten kring valutgången och möjliga konsekvenser är större än vid tidigare val.

Medverkande

Ingmarie Froman, tidigare utrikeskorrespondent i Paris och Bryssel för Sveriges Radio och Sveriges Television. Ingmarie har bevakat presidentval i Frankrike sedan 1981.
Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare och forskare på Ratio
Göran von Sydow, forskare i statsvetenskap och ställföreträdande direktör på Sieps, Svenska institutet för europapolitiska studier

Samtalet leds av Åsa Julin, journalist.

Anmälan och pris

Mötet är kostnadsfritt för SNS medlemmar*. Avgiften för icke-medlem är 395 kr. Antalet platser är begränsat. Moms tillkommer och avgiften faktureras. Anmälan sker via formuläret nedan. Vid avanmälan efter den 9 maj eller vid utebliven ankomst debiteras 395 kr.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Varmt välkommen!