Höjer kvotering kompetensen?

Tid och plats

Torsdag 18 maj 2017, 11:45–13:15
SNS, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm

Könskvotering är en kontroversiell åtgärd eftersom den utmanar organisationers rekryteringsprocesser. Men enligt en ny forskningsstudie kan en del av farhågorna om kvotering vara överdrivna.

En vanlig kritik mot könskvotering är att organisationer tvingas ersätta kompetenta män med mediokra kvinnor. Kvotering anses också kunna skada kvinnors karriärmöjligheter, eftersom åtgärden kan väcka tvivel om deras kompetens.

I en ny SNS Analys presenterar nationalekonomerna Olle Folke, Torsten Persson och Johanna Rickne en studie om kvotering. De har studerat effekterna av Socialdemokraternas initiativ ”Varannan damernas”, som innebar att partiet varvade manliga och kvinnliga politiker på sina valsedlar från och med valet 1994. En slutsats från studien är att kvoteringen höjde kompetensnivån bland de manliga politikerna, samtidigt som kvinnornas kompetensnivå antingen förblev oförändrad eller höjdes.

Carina Ohlsson, S-kvinnors förbundsordförande kommenterar forskarnas resultat och fastighetsbolaget Castellums vd Henrik Saxborn berättar hur Castellum har arbetat för att få en ledningsgrupp med jämn könsbalans och en styrelse med kvinnor i majoritet.

Medverkande

Olle Folke, docent i statskunskap och forskare vid Statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet
Carina Ohlsson, förbundsordförande S-kvinnor
Torsten Persson, professor i nationalekonomi vid Institutet för internationell ekonomi, Stockholms universitet
Johanna Rickne, docent i nationalekonomi, forskare vid Institutet för social forskning, Stockholms universitet och affilierad till Institutet för näringslivsforskning
Henrik Saxborn, vd Castellum

Seminariet leds av Sandra Håkansson, doktorand i statsvetenskap på Uppsala universitet.

Anmälan och pris

Mötet är kostnadsfritt för SNS medlemmar*. Personer utanför SNS medlemskrets betalar 395 kr. Eventuell avgift faktureras efter seminariet och moms tillkommer. Vid avanmälan efter den 16 maj eller vid utebliven ankomst debiteras 395 kr.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Varmt välkommen!