Sedan mitten av 1970-talet har invandrarnas sysselsättningsläge på arbetsmarknaden försämrats. Varför blir det svårare för utrikes födda att få jobb i Sverige?
Under 1950- och 1960-talen hade invandrarna i Sverige ett gott sysselsättningsläge och goda inkomster. Från mitten av 1970-talet förändrades bilden och invandrarnas försörjningssituation har sedan dess blivit allt mer bekymmersam. Numera har invandrarna i genomsnitt lägre sysselsättningsgrad och inkomst än den infödda befolkningen. Författarna visar med hjälp av nya siffror att det blir allt svårare att komma in på den svenska arbetsmarknaden och att förtidspensionering blir allt vanligare. Sysselsättningsläget varierar dock starkt mellan olika invandrargrupper. Läget för naturaliserade invandrare är exempelvis ganska bra.
Dagens svåra arbetsmarknadssituation gäller i stor utsträckning utomeuropeiska invandrare och många av dessa kommer troligen att stå utanför arbetsmarknaden även under högkonjunktur. Detta innebär sannolikt också att invandrarna hamnar utanför även på andra områden i samhället.
Invandringen blir framgent en allt större social fråga och invandrarna kommer att fortsätta att stå i fokus för svensk arbetsmarknadspolitik.
Jan Ekberg är biträdande professor i nationalekonomi och verksam vid Centrum för arbetsmarknadspolitisk forskning (CAFO) vid Högskolan i Växjö och Björn
Gustafsson är docent i nationalekonomi och verksam vid institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet. Båda har under längre tid forskat om invandrarfrågor.