Kina – den nygamla supermakten

Klas Eklund

Publikation 2011.08.19

Kina, världens folkrikaste land, har rest sig och är på väg att bli världens största ekonomi. Landet är redan den största exportnationen med världens största valutareserv. Kinesiska företag har börjat köpa västerländska och Volvo Personvagnar är numera kinesiskt. Med ekonomisk makt följer politisk. Världen stöps om när den nya supermakten utmanar väst.

provlas_kina_den_nygamla_supermakten.pdf 349,8 KB PDF

Men Kina är också en urgammal civilisation, med egen kultur och egna traditioner. Dess långa historia färgar och styr dess agerande än i dag. Kina är en nygammal supermakt, som efter ett sekel av förnedring och kaos återtar sin historiska position som Mittens rike.

Vad ligger bakom den kinesiska återkomsten? Hur hanterar Kina sina utmaningar: miljöproblemen, diktaturen, tillväxten, de sociala klyftorna?

Frågorna ställs, diskuteras och besvaras av Klas Eklund. När de ekonomiska reformerna satte igång för över trettio år sedan reste han runt på landsbygden i södra Kina. Han har därefter nära följt utvecklingen i Kina, både som ekonom och bankman, som politisk tjänsteman i finansdepartementet och i samarbete med kinesiska miljöekonomer.

Kina – den nygamla supermakten ger en helhetsbild av det moderna Kina: dess rötter, blodiga historia, industriella kraft, partidiktatur, miljöhot, världshistoriens största urbanisering, enorma satsningar på forskning och utbildning – och av hur Kinas val påverkar oss alla. En innehållsrik men ändå lättläst skildring av vår tids största omvälvning. Ett måste för den som vill förstå vart världen är på väg.

Recensioner

”Kina – den nygamla supermakten. Obegripligt att den inte fått större uppmärksamhet.”
Torbjörn Gustavsson, Corren.se

”Det kinesiska miraklet har gett upphov till en strid ström av artiklar och böcker. En av de svenska publikationerna är en alldeles förträfflig översikt av ekonomen Klas Eklund. I sin nya bok ger Eklund en insiktsfull framställning av Kinas makalösa ekonomiska framgångar, men också en rundmålning av de många problem och spänningar dessa framgångar har skapat.”
Lennart Berntson, Svenska Dagbladet

”Jag sveper den som en thriller, ett gastkramande tillväxtdrama som snart ska växlas upp i vår tids största maktavbyte, en koloss som äter sig in i våra mikrostrukturer, säg Volvo. Vill Du förstå framtiden, läs Eklund!”
Bertil Torekull, gästkrönikör Ystads Allehanda

”Klas Eklund har skrivit höstens mest omtalade bok om Kina, landet som går sin egen väg vare sig det gäller ekonomi, miljö eller mänskliga rättigheter.”
Lennart Frykskog, TCO-Tidningen

”… en utmärkt introduktion till det kinesiska mirakel som på många sätt håller på att transformera världen.”
Per T Ohlsson, Sydsvenskan

”… en bred och elegant snabbkurs om Kinas dåtid och nutid.”
Bo Ture Larsson, Svensk Tidsskrift

”Eklund bjuder läsarna med på vår tids mest spektakulära utveckling. Han gör Kina begripligt. Och många frågor som hör därtil: global ekonomi, forskning, demokrati, miljö, reformer, guanxi, vita barbarer, Liu Xiaobo…  Kina är förstås närmast obegripligt svårt att granska, men Eklund lyckas sära på pusselbitarna och bygga begripliga bilder.”
Claes Hemberg, Finansliv.se

”… en bred och elegant snabbkurs om Kinas dåtid och nutid. ”
Ledaren, hela Gotland.se

”En lärobok, tänkte jag vid läsningen, som borde fungera lika väl för gymnasister som en Kinaintresserad allmänhet.”
Erik Helmerson, DN Ledare

”Boken har en imponerande bredd … Eklund är dessutom begåvad med ett lättflytande och målande skriftspråk.”
Lars Sköld, Kollega

”Klas Eklund har skrivit en aktuell och viktig bok om Kina. Den behandlar ett Kina som omvandlas snabbt och i många dimensioner – ett Kina, som vi alla måste förhålla oss till. Också i affärer är det avgörande att förstå samhälleliga sammanhang, och ingenstans är det viktigare än i Kina. Läs Klas Eklunds bok som dessutom är lättläst och intressant! Jag tror att även inbitna Kinakännare kommer att bli imponerade.”
Leif Johansson, styrelseordf Ericsson, fd vd Electrolux och Volvo

”Klas Eklunds bok ger en gedigen introduktion till den ekonomiska utvecklingen i Kina och dess inverkan på världsekonomin. Men han ger också den historiska bakgrunden – de strukturer som i mer än två tusen år dominerat Kina – den starka centralstaten, det gemensamma skriftspråket och den konfucianska idétraditionen – och diskuterar de stora inrikespolitiska problem som väntar på sin lösning – fattigdomen på landsbygden, bristen på social trygghet, miljöproblemen och inte minst korruptionen, det farligaste hotet mot partiets ställning. En viktig bok – inte bara för ekonomer!”
Cecilia Lindqvist, författare och professor

Läs Klas Eklunds debattartikel på Expressen Debatt den 5 september

Läs författarens inlägg om Kinas shoppingrunda på SR OBS, P1 den 19 oktober

Läs Arbetarrörelsens tankesmedjas sammandrag från författarseminariet om Kina med Klas Eklund på ABF-huset den 1 februari 2012. Se webb-tv inspelningen här.