Maktens signaler. Från plym till naket huvud

Barbro Hedvall

Publikation 2012.08.14

Makthavare talar till oss med sina ord och sina handlingar. Men också med andra signaler som hur de klär sig, uppträder, friserar sig. Och de kan ändra stil. Hur ska vi tolka en president utan slips, en partiledare med märkesväska eller den strängt formelle premiärministern i ett skuldsatt land?

provlas_maktens_signaler.pdf 465,6 KB PDF

I Maktens signaler iakttar Barbro Hedvall politiker och deras stil, och resonerar om hur makten klätt sig förr och nu: Envåldshärskaren med yvig peruk skulle inge respekt hos undersåtarna. Den demokratiske ledarens lättskötta kala hjässa berättar om en arbetsam person i medborgarnas tjänst.

Barbro Hedvall plockar upp udda trådar på varierande teman – slipsen, väskan, badbyxorna och håret för att nämna några. Utifrån sin mångåriga erfarenhet som ledarskribent kommenterar Hedvall stilval hos olika makthavare som fångat hennes intresse.

Barbro Hedvall talar om stil och politik (ca 18 minuter in i programmet) i Stil i P1.

Katarina Larsson politisk redaktör på Borås tidning kommenterar boken.

Barbro Hedvall intervjuas i SVT Forum. Mäktiga mäns kläder. 12 november 2012.

Krönika i Dagens Arena den 20 december 2012: När svenska män började powerdressa.

Recension

Barbro Hedvall fortsätter att granska politikerna och deras stil. I Maktens signaler från plym till naket huvud gör hon underhållande nedslag och tolkar klädkoder förr och nu.

Pär Fagerström, DT

Det är lättsam läsning, men med ett seriöst grundinnehåll och budskap. … En välskriven text som träffar rätt när det gäller maktmänniskors yttre framtoning i det nutida starkt mediefixerade samhället.

Håkan Philipsson, Btj

Det är en utmärkt liten retorisk skrift, nästan en lärobok i konsten att klä sig i just maktens korridorer.

Andres Lokko, SvD

Jag sträckläste boken över en natt. Väldigt rolig och intressant.

Bodil Malmsten, författare och kulturskribent