Natomedlemskap och civil beredskap

Seminarium Mån 9 september 2024
Tid och plats

Måndag 9 september 2024, 14:45–16:00
SNS, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm. Registrering med kaffe från 14:30. Mötet är fullsatt, men du kan anmäla dig för att delta digitalt.

Den 7 mars blev Sverige fullvärdig medlem i Nato och är nu en del av alliansens kollektiva försvar. De ömsesidiga försvarsgarantierna har fått stor uppmärksamhet men medlemskapet innebär också förväntningar och krav på Sveriges civila beredskap.

Nato har identifierat sju områden som särskilt viktiga för att stärka medlemsländernas resiliens. De sju grundkraven syftar till att medlemsstaterna enskilt och tillsammans ska stärka sin motståndskraft och civila beredskap inom ett antal områden som är viktiga för alliansens samlade förmåga till avskräckning och kollektivt försvar. Kraven handlar bland annat om att säkerställa energiförsörjning, tillgång till mat och vatten och att kunna hantera okontrollerade befolkningsrörelser.

Välkommen till ett samtal om vad Natomedlemskapet innebär för svensk civil beredskap och hur det svenska totalförsvarskonceptet kan bidra till Natos resiliens.

Seminariet är en del av forskningsprojektet SNS Beredskapskommission.

Medverkande

Friederike Dahns, ordförande för planeringsgruppen för civilskyddsfrågor (Civil Protection Group) vid Nato. Gruppen ger råd till Resilienskommittén som i sin tur är Natos högsta organ för civila beredskapsfrågor.

Ingvar Lindholm, försvarsråd vid Sveriges ständiga representation till Nato. Ingvar Lindholm ingår i Resilienskommittén som ansvarar för råd och rekommendationer om civil beredskapsplanering, skydd av samhällsviktiga funktioner, civilt stöd vid omfattande olyckor och kriser samt Natos hantering av hybrid- och terrorhot.

Sara Myrdal, chef för avdelningen för internationell samordning på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB). Myndigheten har i uppdrag från regeringen att samordna det svenska civila beredskapsarbetet inom Natomedlemskapet.

David Sällh, verkställande utskottschef Trygghet, Drivkraft Sverige. Drivkraft Sverige är en branschorganisation för företag inom bränsle- och drivmedelsbranschen.

Talare kan tillkomma.

Samtalet leds av Anna Norén, forskningsledare på SNS.

Anmälan och pris

Mötet är kostnadsfritt och öppet för SNS medlemmar*, forskare, press och särskilt inbjudna. Deltagande sker på plats i SNS lokaler på Jakobsbergsgatan 18, Stockholm. Mötet är fullsatt, men du kan anmäla dig för att delta digitalt.

Anmäl dig via anmälningsknappen ovan.

Vid avanmälan efter den 6 september eller vid utebliven ankomst debiteras 395 kr ex. moms. Detta gäller även när seminariet är kostnadsfritt.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Välkommen!