Tid och plats
Torsdag 14 november – Måndag 14 oktober 2019, 09:00–10:15
Citykonferensen Ingenjörshuset, lokal Celsiussalen, Malmskillnadsgatan 46, Stockholm
Under hösten börjar nya regler gälla för lagring av uppgifter om elektronisk kommunikation vid brottsbekämpning. Hur kommer det att påverka förmågan att bekämpa brott? Och vad innebär det för den personliga integriteten?
Enligt de nya datalagringsreglerna är tele- och internetoperatörer skyldiga att spara uppgifter om elektronisk kommunikation så att polis och andra brottsbekämpande myndigheter kan få tillgång till dem för att hindra och utreda brott.
De nya reglerna är omdebatterade. Förespråkare menar att datalagring är ett viktigt verktyg i arbetet med att bekämpa brott. Kritiker framhåller att datalagring innebär ett hot mot integriteten och vissa menar att de nya reglerna knappt skiljer sig från de som tidigare underkänts av EU, i den uppmärksammade så kallade Tele2-domen från 2016. Andra menar att datalagringskraven borde utökas ytterligare.
Välkommen till ett samtal om hur det nya regelverket påverkar brottsbekämpande myndigheter samt it- och telekombranschen.
Medverkande
Iain Cameron, professor i folkrätt vid Uppsala universitet och expert i statens offentliga utredning Datalagring – brottsbekämpning och integritet.
Jacob Dexe, forskare på Research Institutes of Sweden, RISE
Johan Olsson, operativ chef vid Säkerhetspolisen
Matilda Tidlund, CSO och koncernsäkerhetschef, Telia
Seminariet leds av Emelie Lekebjer, projektledare på SNS.
Anmälan och pris
Seminariet är öppet för alla och kostnadsfritt för SNS medlemmar*. Avgiften för icke medlemmar är 395 kr. Vid avanmälan efter den 12 november eller vid utebliven ankomst debiteras 395 kr.
*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.
Varmt välkommen!