Privatiseringar i kommuner med vänsterstyre – en splittrad socialdemokrati

Ons 6 november 2013
Tid och plats

Onsdag 6 november 2013, 11:30–12:45

Om och hur mycket enskilda kommuner privatiserar produktionen av välfärdstjänster påverkas i hög grad av om de har haft höger- eller vänsterstyre. Men även bland socialdemokratiskt styrda kommuner finns stora skillnader i privatiseringsgrad.

Den svenska socialdemokratin bygger historiskt på två olika idétraditioner – folkrörelsesocialism och statssocialism. Hur har det påverkat privatiseringsbeslut i enskilda socialdemokratiskt styrda kommuner? Och har de två idétraditionerna fortfarande betydelse för partiets vägval i privatiseringsfrågan? Dessa frågor belyser ANDERS LINDBOM, professor i statsvetenskap, i ett kapitel i en kommande forskningsantologi från SNS.

Rapporten är en del av SNS och IFN:s forskningsprogram Från välfärdsstat till välfärdssamhälle.

Kapitlet presenteras vid ett lunchmöte på SNS. För att kommentera deltar statsvetaren och krönikören STIG-BJÖRN LJUNGGREN, opinionsanalytikern CARL MELIN och f.d. partiledaren och vice statsministern MONA SAHLIN.

Medverkande

ANNA JOHANSSON, biträdande kommunalråd (s) med ansvar för förskola och grundskola, Göteborgs Stad
ANDERS LINDBOM, professor i statsvetenskap, Uppsala universitet
STIG-BJÖRN LJUNGGREN, fil.dr i statsvetenskap och krönikör
CARL MELIN, ansvarig för samhälls- och opinionsundersökningar vid United Minds, f.d. ansvarig för opinionsanalys hos Socialdemokraterna
MONA SAHLIN, f.d. partiordförande för Socialdemokraterna och vice statsminister

Mötet leds av MATS WIKLUND, journalist och författare

Tid och plats

Onsdagen den 6 november kl. 11:30-12:45, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm. Registrering med lunchsmörgås från kl. 11:15. Mötet börjar kl. 11:30.

Anmälan och pris

Antalet platser är begränsat. Avgiften för mötet är 395 kr för SNS medlem* och 795 kr för icke-medlem och lunchsmörgås ingår. Moms tillkommer och avgiften faktureras. Vid avanmälan efter den 4 november, eller vid utebliven ankomst, debiteras avgiften. Anmälan sker via formuläret nedan.

* Om du eller din arbetsgivare är medlem i SNS betalar du medlemspris. Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Varmt välkommen!