Vad kan göras åt skjutvapenvåldet?

Skjutvapenvåldet har ökat sedan slutet av 1990-talet och sedan några år tillbaka sticker Sverige ut som ett av länderna i Europa med högst dödligt skjutvapenvåld. Ökningen har framför allt skett i gruppen unga vuxna. I USA har skjutvapen gått om trafikolyckor som den vanligaste dödsorsaken bland barn och unga.

Medverkande

Philip J. Cook, ITT/Terry Sanford Professor Emeritus of Public Policy Studies och Professor Emeritus of Economics, Duke University i Durham, USA. 2020 års vinnare av Stockholmspriset i kriminologi och medförfattare till böckerna ”Gun Violence: The Real Costs” och ”The Gun Debate: What Everyone Needs to Know”.

Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet. Han forskar om brottslighetens geografi, gängvåld och utsatta områden med inriktning på anlagda bränder, skjutningar och gatuvåld.

Mia-Maria Magnusson, doktor i kriminologi, forskare vid Malmö universitet och polis. I sin avhandling kartlade hon Stockholms öppna drogscener och skapade en modell som kan användas för att bedöma sannolikheten för framtida skjutningar på dessa platser. Mia-Maria är även yrkesverksam polis med lång erfarenhet av narkotikabrottslighet.

Samtalet modereras av Willy Silberstein, tidigare journalist på Ekot, Sveriges Radio.