Vardagshjältar

Eva Joly Maria Malagardis

Publikation 2010.10.07

Här avslöjar journalister, poliser, höga ämbetsmän, banktjänstemän och vanliga medborgare en dold värld av korruption och ekonomiska intriger i London, Neapel, Ljubljana, Sofia och Paris.

provlas_vardagshjaltar.pdf 85,6 KB PDF

De skildrar allt från skatteparadiset Jersey till avfalls-hanteringens Syditalien. Det är chockerande berättelser som ger skiftande exempel från olika länder på hur korruptionen manifesterar sig. Dessa vardagshjältar utan välkända namn har ifrågasatt makten och deras liv liknar ofta en thrillerartad mardröm. De är utsatta, men strävar vidare.

Tillsammans med journalisten Maria Malagardis berättar hon om så kallade whistleblowers – människor som vågar slå larm om fiffel, mutor och andra oegentligheter.Vardagshjältar är en spännande och djupt engagerande bok om mänskligt mod.

När Eva Joly granskade oljebolaget Elf i det som kom att utvecklas till 1990-talets mest omfattande korruptionsskandal i Frankrike blev hon en oerhört omskriven, beundrad och fruktad person. Hon utsattes för förtalskampanjer, hon skuggades, hennes telefoner avlyssnades och det skedde flera inbrott på hennes kontor. Utsatt för mordhot tvingades Joly att under flera år leva med skydd av livvakter. Hon räknas idag som en av världens främsta experter på ekonomisk brottslighet.

Förord av Ingmarie Froman, journalist och tidigare korrespondent för Sveriges Radio i Paris.

Recensioner

Hon berättar lättillgängligt och engagerande i denna angelägna bok om modiga människor, som vågat fästa samhällets uppmärksamhet på den kanske allt större ekonomiska brottsligheten trots de oerhört allvarliga hot, som de samtidigt utsätts för.

Anders Weidung, BTJ-häftet

Vardagshjältar är uppskakande läsning och mer halsbrytande än påhittade deckare från trygga författarlyor.

Tove Gravdal, Morgenbladet

I det stora hela är boken alltså mer nedslående än upplyftande. Men hoppet ligger i de små historierna. Och de små porträtten i den här boken är så engagerande beskrivna och vardags-hjältarnas personliga historier så imponerande att man, när man läst ut boken, till slut kan tro att en annan värld är möjlig, trots allt.

Ivar A. Iversen, Dagsavisen

En skrämmande historia, men en som tål att läsas och begrundas många gånger.

Petter Inedahl, Dagens Företag