Vilka är kvinnorna i toppen?

Tid och plats

Torsdag 8 mars 2018, 09:00–10:15
SNS, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm

Betydligt färre kvinnor än män har höga inkomster. Men sedan 1970-talet har andelen kvinnor i toppen av inkomstfördelningen mer än fördubblats och utgör nu nästan 30 procent. Det visar en ny SNS-rapport som presenteras på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Samtidigt tjänar kvinnor fortfarande mindre än män och är underrepresenterade på de högsta positionerna i samhället.

Under de senaste åren har gruppen med de högsta inkomsterna fått mycket uppmärksamhet. Men inte så mycket är känt om kvinnliga toppinkomsttagare.

Mot den bakgrunden har nationalekonomerna Anne Boschini, Kristin Gunnarsson och Jesper Roine studerat svenska kvinnors representation i toppen. Varifrån kommer deras pengar? Vilka lever de med? Hur länge stannar de på toppen? På vilka sätt skiljer sig män och kvinnor åt? Och hur har det förändrats sedan 1970-talet?

Forskarnas studie sammanfattas i en ny SNS-rapport som presenteras vid mötet. Resultaten kommenteras av Tove Dahlgren, tillförordnad vd på AllBright, och Rasmus Nerman, vd och koncernchef vid omsorgsföretaget Humana som vann AllBrightpriset 2017.

Medverkande

Anne Boschini, docent vid SOFI, Stockholms universitet
Tove Dahlgren, tillförordnad vd på AllBright
Kristin Gunnarsson, licentiat, Uppsala Center for Fiscal Studies, Uppsala universitet
Rasmus Nerman, vd och koncernchef vid omsorgsföretaget Humana
Jesper Roine, docent vid Handelshögskolan i Stockholm.

Mötet leds av Evelina Björkegren, forskningsledare på SNS.

Anmälan och pris

Mötet är kostnadsfritt för SNS medlemmar* och press. Övriga betalar 295 kr. Moms tillkommer och avgiften faktureras. Vid avanmälan efter den 6 mars debiteras en avgift, 295 kronor.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap

Varmt välkommen!