Moa Jonsson Lundqvist jobbar idag som koordinator efter att hon hösten 2023 gjorde praktik på SNS. Nu söker vi praktikanter för hösten 2024 och vi bad därför Moa berätta mer om sina erfarenheter av SNS praktikprogram.

Hur kommer det sig att du gjorde praktik på SNS?

Jag fick det rekommenderat från en professor i Lund som trodde att det skulle passa mig. Jag har alltid varit fascinerad av samspelet mellan ekonomi och statsvetenskap och dess påverkan på politiskt beslutsfattande, vilket gjorde SNS till en väldigt intresseväckande arbetsplats. Det är också en organisation som lockar spännande människor och främjar välgrundad samhällsdiskussion, något jag tror är viktigare idag än någonsin.

Vad får man ut av att göra praktik på SNS?

Som praktikant på SNS får man en möjlighet att vara delaktig i organisationens alla delar: alltifrån forskningsinitiativ till evenemangsplanering och kommunikation. Du får chansen att arbeta självständigt med research kring forskningsfrågor och agera bollplank till projektledare, samtidigt som du får vara en del av organisationen och träffa intressanta beslutsfattare och kompetenta forskare vilket kan vara bra kontakter inför framtiden. SNS genomför många konferenser, seminarier och rundabordssamtal per år och som praktikant får du chansen att vara engagerad i dessa. Du får alltså en väldigt bred erfarenhet under praktiken och samtidigt en bra allmänbildning på jobbet.

Vad definierar SNS som arbetsplats tycker du?

SNS är en väldigt rolig och intressant arbetsplats! Du får jobba mitt i centrala Stockholm på ett trevligt kontor med hjälpsamma och kompetenta kollegor som alla delar ett intresse för forskning och politik, vilket skapar en känsla av samhörighet.

Jag tycker det är väldigt givande att ha fått vara med om diskussioner och seminarier som lett till nya insikter och agerat underlag för beslutsfattare. Att under sina studier få följa denna process är otroligt lärorikt och givande för någon som är intresserad av politik och att hitta och förstå lösningar på centrala utmaningar gällande dagsaktuella frågor.

Berätta lite mer om din nya roll!

Idag är jag koordinator på SNS och jobbar med våra seminarier och planeringen och genomförandet av två större projekt. Bland annat Samhällsprogrammet, en utbildning riktad till chefer eller specialister som vill fördjupa sin förståelse för beslutsprocesser inom Sverige och EU, och SNS stora årliga Tylösandskonferens där temat för i år är EU:s framtidsfrågor, superintressant!

Vem tycker du ska söka praktik på SNS?

De som söker sig till SNS är personer med ett stort intresse för samhällsfrågor, politik och ekonomi. Om du vill ha praktik på SNS är det av stor vikt att vara strukturerad, självgående och ambitiös! Jag tror att den som är intresserade av att få praktisk inblick i samhällsfrågor och politikbildning, och samtidigt tycker forskningens roll i detta är viktig, den passar på SNS!

Klicka här för att komma till vår praktikannons