Boken ”Tyst vår” av Rachel Carson ( 1962) startade den första verkligt stora miljödebatten. Då gällde frågan främst förgiftningen av livsmiljön. Idag är det bl.a. överförbrukning av naturresurserna, uttunning av ozonskiktet och växthuseffekten som hamnat i rampljuset. I 2000-talets stora utmaningar. Aktuella resurs- och miljöproblem i ett konfliktperspektiv redogör författarna, alla ämnesexperter, för dagens forskning inom dessa väsentliga områden.
Boken innehåller två nya grepp. Det ena är ett försök att utröna kombinationseffekterna av olika utvecklingar och predikament. Till exempel: Vad händer när växthuseffekten uppträder samtidigt som ett skadat ozonskikt? Vi börjar nu förstå att problemen accentuerar varandra, vilket i sin tur gör de samlade effekterna extra allvarliga.
Hittills har det mest varit naturvetare som ägnat sig åt miljö- och resursproblem. De ekonomiska, sociala och politiska effekterna av naturförstörelsen har hamnat i skymundan, vilket gjort att just konfliktaspekten inte lyfts fram. Detta är det andra nya greppet i boken.
Med tanke på att inget av bokens berörda problem ännu är lösta, samtidigt som det hela tiden tillkommer nya, blir behovet av problemlösning ständigt större. Med all sannolikhet står vi inför några av 2000-talets stora utmaningar.