Arbetsförmedlingens pågående reformering

Webbinarium Tor 7 oktober 2021
Tid och plats

Torsdag 7 oktober 2021, 13:00–14:15

En av huvudpunkterna i januariavtalet 2019 var att reformera Arbetsförmedlingen och låta externa aktörer ”rusta och matcha” arbetslösa mot utbildning och arbete. Tidigare i höst deklarerade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att reformeringen fortsätter trots att januariavtalet inte längre finns i dess ursprungliga form. Men fortfarande återstår centrala frågor kring utformningen, bland annat vilken roll kommunerna ska spela i den framtida arbetsförmedlingen.

Reformeringen av Arbetsförmedlingen är en av de mest genomgripande reformer av en stor myndighet i svensk förvaltningshistoria och ska enligt januariavtalet vara genomfört inom denna mandatperiod.

Ett nytt system ska utvecklas där fristående aktörer matchar och rustar arbetssökande för de lediga jobben. Som en del i reformeringen har matchningstjänsten KROM- Rusta och matcha tidigare införts i 36 kommuner och under 2021 införs tjänsten i ytterligare kommuner under tre etapper. Från den 18 maj utökades Krom med 20 leveransområden och 85 kommuner, den 29 september ingick ytterligare 9 leveransområden och 101 kommuner. I december kommer ytterligare 43 leveransområden och 104 kommuner att ingå i KROM. Ett antal kommuner har ansökt om att själva få bli en fristående leverantör inom KROM, men fått avslag.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar gästar SNS för att ge en bild av myndighetens pågående arbete. Deltar i samtalet gör även Anders Forslund, professor i nationalekonomi vid IFAU, Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister (S), Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet, Valdemar Rusch, verksamhetschef för arbetsmarknad på Karlshamns kommun och Patrik Hellberg, utbildningsdirektör på AcadeMedia Eductus AB:s matchningsbolag Matchning och Utveckling.

Medverkande

Anders Forslund, professor i nationalekonomi vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU)

Patrik Hellberg, utbildningsdirektör på AcadeMedia Eductus AB

Maria Mindhammar, generaldirektör Arbetsförmedlingen

Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister (S)

Valdemar Rusch, verksamhetschef för arbetsmarknad på Karlshamns kommun

Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet

Samtalet leds av Mikael Witterblad, forskningschef på SNS.

Anmälan

Mötet genomförs som ett webbinarium. Det är kostnadsfritt och öppet för SNS medlemmar*, särskilt inbjudna samt press. Anmäl dig via ”Anmäl dig här”-knappen. 1‒2 timmar före webbinariet skickar vi ett mejl med inloggningsuppgifter.

Du kan under mötet ställa skriftliga frågor genom ”Q&A”.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Välkommen att delta!