Argument för fortsatt tillväxt

Seminarium Ons 14 september 2022
Tid och plats

Onsdag 14 september 2022, 16:00–17:00
SNS, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm. Drycker och snacks serveras efter seminariet.

Bättre teknik och ledning är centralt för att främja hållbar och rättvis tillväxt, enligt den prisbelönte nationalekonomen John Van Reenen.

Välkommen till ett after work-seminarium där John Van Reenen presenterar sin forskning och diskuterar politik för tillväxt med Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, och Laura Hartman, chefsekonom på LO.

John Van Reenen är professor i nationalekonomi vid London School of Economics och MIT. Han motsäger bilden av att ekonomisk tillväxt skulle vara oförenlig med ansvarsfull hantering av klimatkrisen och diskuterar hur teknisk innovation och gott ledarskap kan bidra till hållbar tillväxt. Van Reenen har publicerat ett hundratal vetenskapliga artiklar inom många olika områden, bland annat om företagande, produktivitet och betydelsen av innovation. Han är en av grundarna till World Management Survey, en högkvalitativ databas som har utvecklats för att kunna användas av forskare över hela världen som studerar produktivitet i olika sektorer och länder.

Efter seminariet bjuder vi in till mingel med fortsatt samtal.

Seminariet är en del av IIES/SNS International Policy Talks – ett samarbete mellan SNS och Institutet för internationell ekonomi (IIES) vid Stockholms universitet med syfte att vara en plattform för ledande internationella nationalekonomer att dela med sig av sina insikter i den svenska politiska debatten.

Medverkande

John Van Reenen, Ronald Coase Chair in Economics samt professor och föreståndare för Programme on Innovation and Productivity, London School of Economics såväl som Digital Fellow vid MIT. Han var 2009 års mottagare av Yrjö Jahnsson Award (den europeiska motsvarigheten till Clark Medal), Arrow Prize (2011), European Investment Bank Prize (2014) och HBR-McKinsey Award (2018). Han är ledamot i British Academy, Econometric Society, NBER, CEPR samt Society of Labor Economists. År 2017 mottog han en OBE av den brittiska drottningen för sitt ”arbete inom offentlig politik och nationalekonomi”.

Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv

Laura Hartman, chefsekonom på LO

Seminariet hålls på engelska och leds av Ilinca Benson, vd för SNS.

Anmälan och pris

Mötet är kostnadsfritt och öppet för SNS-medlemmar,* särskilt inbjudna gäster från IIES och SNS, forskare samt media.

Seminariet äger rum på plats i SNS lokaler på Jakobsbergsgatan 18, Stockholm. Registrera dig med hjälp av registreringsknappen ovan.

Vid avanmälan efter den 13 september eller vid utebliven ankomst debiteras 395 kr ex, moms för dig som anmält att du deltar på plats (detta gäller även fastän seminariet är kostnadsfritt).

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Välkommen!