Att utvärdera svenska universitet och högskolor

Tid och plats

Onsdag 15 maj 2013, 10:00–12:15
SNS, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm.

Har vi ett bra system för att bedöma kvaliteten på högre utbildning?

Förra året deltog omkring 320 000 studenter i högre utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid svenska universitet och högskolor till en kostnad av omkring 25 miljarder kronor. Att studenterna tillgodogör sig kunskap och utvecklas som självständigt tänkande individer är av intresse för hela samhället, inte minst för studenterna själva och för näringslivet som vill säkra sin rekrytering. Hur säkrar vi bäst att kvaliteten på utbildningen är hög?

Foto: Klas-Herman Lundgren
Foto: Klas-Herman Lundgren

De senaste åren har utvärderingssystemet för högre utbildning diskuterats flitigt i Sverige. SNS bjuder in rektorer, forskare och den högre utbildningens intressenter för att diskutera om Sverige har ett bra system för att utvärdera utbildningen vid universitet och högskolor.

Medverkande

LENA ADAMSON är docent i psykologi och verksam som högskolepolitisk expert för Europarådet. Hon är före detta huvudsekreterare vid Högskoleverket och knuten till Miljöpartiet för att utveckla partiets högskole- och forskningspolitik som oberoende utredare. Adamson har skrivit en kritisk analys av dagens utvärderingssystem för högre utbildning som presenteras vid mötet.
ANN FRITZELL, tidigare chefsutredare Sveriges universitetslärarförbund, SULF
PETER GUDMUNDSON, rektor Kungliga Tekniska Högskolan, KTH
PETER HONETH, statssekreterare Utbildningsdepartementet
TOBIAS KRANTZ, chef för utbildning, forskning och innovation Svenskt Näringsliv
EBBA RINGBORG, ordförande Stockholms universitets studentkår
PER SONNERBY, nationalekonom och författare till ESO-rapporten Lärda för livet? om effektivitet i svensk högskoleutbildning

CECILIA GARME, journalist och statsvetare, leder mötet.

Anmälan och pris

Antalet platser är begränsat. Avgiften för mötet är 995 kr för SNS medlem* och 1 990 kr för icke-medlem och kaffe och bulle ingår. Moms tillkommer och avgiften faktureras. Anmälan sker via formuläret nedan. Vid avanmälan efter den 13 maj debiteras avgiften.

*Om du eller din arbetsgivare är medlem i SNS betalar du medlemspris.
Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Varmt välkommen!