Vart är hälso- och sjukvårdens organisation på väg? Håller vår sjukvård på att förvandlas till lekboll för företagsekonomiska modevindar? Eller är det som sker en nödvändig reformering av förlegade revir? Att vårda liv: Organisation, etik, kvalitet är en diskussionsbok om framtidens hälso- och sjukvård. Administrativa förändringar för bättre patientvård är det genomgående temat. Både praktiska erfarenheter och forskning presenteras.
Boken pekar på konflikten mellan ett sjukdomsfixerat synsätt kontra ett som tar fasta på det friska hos individen, mellan att betrakta fel som nödvändigt ont kontra att sträva efter totalkvalitet . Den visar på nackdelar och fördelar med ”köp- och säljsystem”. Den ger synpunkter på prioritering i ett samhälle där tillitsbristen tilltar. En bärande tanke är att etiken bör få större betydelse i organisationen. Kreativitet och mångfald måste också få större utrymme.
Boken vänder sig bl.a. till studerande inom olika vårdyrken. Den är användbar inte minst vid fortbildning av hälso- och sjukvårdens personal. Administratörer och politiker bör ta del av boken, liksom den allmänhet som vill veta mer om tendenser och om välfärdssystemets möjligheter inför morgondagens krav.
Edgar Borgenhammar är professor i hälso- och sjukvårdsadministration vid Nordiska hälsovårdshögskolan i Göteborg. Han har tidigare bl.a. tjänstgjort som sjukhusdirektör. Bland hans böcker märks Tillit och hälsa, Vad är då en människa?, Leda lagom, Hälsans pris och Makten över sjukhuset.