Behovet av en reformerad elmarknad

Webbinarium Ons 30 september 2020
Tid och plats

Onsdag 30 september 2020, 13:00–14:00

När allt fler delar av samhället elektrifieras ökar belastningen på det svenska elnätet. Hur väl rustad är nätinfrastrukturen i dag? Och vad krävs för att kunna möta framtidens behov?

Under 2019 ledde brister i det svenska elnätets kapacitet till stor uppmärksamhet när aktörer för första gången nekades anslutning till delar av nätet. I takt med att transportsektorn och industrin elektrifieras i allt större utsträckning väntas belastningen på elnätet öka ytterligare.

I en ny ESO-rapport analyserar Lars Bergman och Bo Diczfalusy behovet av en ny reglering av elmarknaden. Är det befintliga regelverket anpassat till dagens och morgondagens utmaningar och krav? Vilka eventuella förändringar krävs för att undvika underinvesteringar i elnätet och för att kunna säkerställa leveranssäker el även framöver?

Vid webbinariet presenterar Bo Diczfalusy rapportens huvuddrag och slutsatser. Medverkar gör även Monica Haider, energipolitisk talesperson, (S), Alf Larsen, strateg och affärsutvecklare, E.ON, Tony Rosten, ställföreträdande generaldirektör, Energimarknadsinspektionen, och Thomas Tangerås, docent, Institutet för Näringslivsforskning.

Webbinariet anordnas inom ramen för SNS forskningsprojekt Hållbar samhällsbyggnad.

Medverkande

Bo Diczfalusy, f.d. kanslichef, Energikommissionen och en av författarna till ESO-rapporten ”När kapaciteten brister. Behövs en ny reglering av elmarknaden?”

Monica Haider, riksdagsledamot och energipolitisk talesperson, Socialdemokraterna

Alf Larsen, strateg och affärsutvecklare, E.ON

Tony Rosten, ställföreträdande generaldirektör och chef för avdelningen för nätreglering, Energimarknadsinspektionen

Thomas Tangerås, docent, Institutet för Näringslivsforskning (IFN)

Samtalet leds av Gustav Peldán Carlsson, projektledare, SNS.

Anmälan

Mötet kommer att genomföras som ett webbinarium i Zoom. Det är öppet för SNS medlemmar*, särskilt inbjudna samt press och är kostnadsfritt. Anmäl dig via ”Anmäl dig här”-knappen. 1–2 timmar innan mötet får du ett mejl med en länk till webbinariet.

Deltagarna kan ställa frågor och göra inlägg under mötet muntligt, genom funktionen ”Raise Hand”, eller skriftligt, genom ”Q&A”.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Läs här hur SNS anpassar sin verksamhet på grund av coronaviruset.

Välkommen att delta!