Det europeiska kalejdoskopet

Janerik Gidlund Sverker Sörlin

Det europeiska kalejdoskopet 6,0 MB PDF

”Det europeiska kalejdoskopet” är en bok om det föränderliga Europa, men också om det historiska arvets betydelse. Regionerna, nationerna, den europeiska identiteten – Europas grundenheter är gamla. Det vi uppfattar som en omvälvning är bara ännu en vridning av det europeiska kalejdoskopet.

Kommunikationer, handel, valutaflöden, vetenskaplig och teknisk information, idéer och kultur – allt fler och allt viktigare funktioner i samhället kan inte längre styras inom nationalstatens ram. Politikens fokus förskjuts och nya institutioner skapas – EG/EU är en av dem. Samtidigt frigörs resurser över ett större geografiskt rum. Det nya ”regionernas Europa” gäller bland annat kampen om hur dessa skall fördelas. Det handlar också om hur bördor skall fördelas: kostnaderna för miljöns skydd, spänningar till följd av folkomflyttningar, krig och välfärdsklyftor.

Europa är inne i ett skede av osäkerhet. Riskerna är påtagliga. Ett nytt ”Transeuropa” utmanar fosterländskhet och utlöser rasistiska och populistiska motkrafter. Men det väcker också hoppet om en lösning på de stora framtidsproblemen: freden, miljön, en tryggad välfärd. Det europeiska kalejdoskopet söker de historiska rötterna och de utlösande krafterna till den europeiska omvandlingen.

Janerik Gidlund är professor i statsvetenskap, Sverker Sörlin är docent i idéhistoria, båda vid Umeå universitet.